– Vår hemstad i Ukraina är helt förstörd, vi vill inte tillbaka dit. Vi vill gå vidare här, säger Talib, en av de 55 flyktingar från Ukraina som sedan i måndags bor på Åsundagården i Hummelsta.
Det var färre personer än väntat som anlände från migrationsverkets förläggning i Strängnäs.
– Inflyttningen gick väldigt smidigt. Nu är vi här för att kontrollera hur de har det och ordna en del detaljer, säger Maria Söderlind, tf chef vid kommunens integrationsenhet som besökte boendet på onsdagen.
Bland annat fanns önskemål om verktyg, så familjerna själva kan fixa det som behövs, och trädgårdsredskap.
– De vill sköta om trädgården här och det är jättebra, vi ska se till att de får redskap, säger Maria Söderlind.
Åsundagården är ett tillfälligt boende, tanken är att flyktingarna på sikt ska flytta till vanliga lägenheter.
– Vissa av dem kom till Sverige redan i våras och är inne på sitt femte boende, det är inte roligt att behöva packa sina saker hela tiden. Nu får de förhoppningsvis vara kvar här längre, säger Karine Vardanian som är modersmålslärare vid Enköpings kommun och talar sex olika språk, bland annat ryska som de flesta ukrainare behärskar.
Frågorna om skolgången är många då det är flera barnfamiljer och oron är stor för hur man ska klara sig ekonomiskt. Men många säger att de redan känner sig hemma på Åsundagården och vill bo kvar i trakten.
– Vi bodde i en storstad men vill gärna bo på landet, vi gillar tystnaden och lugnet här, säger Talib som tidigare arbetade med lantbruk och odlade grönsaker.
Hemma i Ukraina har familjen en dotter som nyligen fått sitt andra barn och inte kunde följa dem när de flydde.
– Det är oroligt, babyn är bara 20 dagar, vi vill att de kommer hit snart, säger Gulchera, babyns mormor.
Julia, med barnen Sofia, Angelina och Rostislav, har arbetat i restaurang och bar i Ukraina och hoppas kunna få jobb snart.
– Vi är fem i familjen, det är svårt att få ersättningen att räcka till mat, säger Julia.
Språket är en svårighet och nu hoppas de att få språkundervisning för att kunna komma ut i arbetslivet.
– Rotary har ett projekt med värdfamiljer på gång för flyktingarna och det är bra om de kan få det, säger Maria Söderlind.
13-åriga Sofia ska snart börja i svensk skola, något hon ser fram emot.
– Jag har kollat på internet hur skolan i Sverige fungerar och jag gillar det. Nu vill jag bara börja i skolan, fort, säger Sofia.