På måndag tar kommunen emot de första 70 ukrainska flyktingarna vid Åsundagården i Hummelsta. Där ska de bo i väntan på att få lägenheter i Enköping som nu blir deras nya hemkommun.
– Vi fick beskedet i början av juli, det var mitt i semestertid men vi har haft ett jättebra samarbete mellan förvaltningarna så det har fungerat bra att ställa iordning boendet, säger Maria Söderling, tf chef vid kommunens integrationsenhet.
Enköping ska ta emot ytterligare 20 ukrainska flyktingar i år, men totalt är det färre än vad man till en början tilldelades av Migrationsverket då flyktingvågen från Ukraina varit mindre än befarat.
De ukrainska flyktingarna kommer närmast från ett av Migrationsverkets boenden i Strängnäs som ska tömmas.
Exakt hur många som anländer på måndag vet man dock inte. Migrationsverket har meddelat att några av flyktingarna valt att stanna i Strängnäs, bland annat har en del fått arbete där.
Det är troligen många barnfamiljer, ett trettiotal barn i skolåldern finns med i gruppen och de ska börja i Enköpings skolor till hösten vilket EP skrivit om.
– Målet här är att de här familjerna ska komma ut i ett vanligt boende så snart som möjligt, säger Maria Söderlind.
På Åsundagården kommer flyktingarna bo i egna lägenheter och ha självhushåll. Eftersom det är en bit till Enköping får de lunch och middag på Hummelstaskolan de första tre dagarna, så de lär sig hitta, sen ska de klara sig själva.
– Vi kommer att finnas på plats med både socialförvaltningen och vård och omsorg när de kommer, sen får de stöd via integrationsenheten precis som alla andra flyktingar, säger Maria Söderlind.
Det är första gången kommunen får flyktingar via massflyktingdirektivet och att få så många personer på en gång är en ny situation.
– Det var mycket att ställa i ordning men vi har fått hjälp av kommunens servicepool, Joar Socia och av Enköpings Rotaryklubb, säger Anna-Lena Lundin vid integrationsenheten.
Magnus Eklund är president i Enköpings Rotaryklubb där engagemanget för de ukrainska flyktingarna är stort.
– Vi ser det som en bra möjlighet att kunna hjälpa till och att vi kan vara med från start, integrationen är en viktig fråga. Det här är ett jättebra lokalt projekt som passar vårt yrkesnätverk och vi vill även vara med längre fram, kanske med språkstöd och kontaktfamiljer, säger Magnus Eklund.