EP har tidigare berättat om förändringen som väntar. Undersökningar visar att många fler än de som ska åka vidare från Resecentrum med tåg eller buss parkerar sina bilar på pendlarparkeringen. Folk som bor i närheten använder parkeringen som boendeparkering och en hel del som jobbar i området använder ytan som arbetsparkering.
När Enköpings kommun för ett år sedan gjorde en inventering av bilarna som då stod parkerade på pendlarparkeringen såg man exempelvis att 7 procent av bilarna tillhörde boende i Älvdansen och 17 procent av bilägarna bodde endast upp till två kilometer från Resecentrum.
För att styra upp användandet av pendlarparkeringen började kommunen planera för hur en reglering skulle kunna se ut.
Något som också vägts in i planeringen är den förväntade befolkningsökningen i staden och att området precis norr om järnvägen håller på att planeras om till den så kallade Stationsstaden med bland annat 1 200 nya bostäder.
Nu har kommunens tekniska nämnd tagit beslut om hur regleringen ska gå till.
– Den här förändringen gör vi för att trygga platserna till dem som är pendlare. Det kommer att bli mindre attraktivt att använda parkeringen för andra ändamål än pendling från resecentrum, säger Krister Larsson (M), ordförande i nämnden.
- De som har ett så kallat landsbygdstillstånd kommer att kunna fortsätta parkera avgiftsfritt. Ett sådant har alla som bor i kommunen, men utanför Enköpings och Bredsands tätorter, rätt till. Dock krävs bland annat att avståndet till närmaste busshållplats är längre än en kilometer eller om hållplatsen trafikeras av en linje som har färre avgångar än tio om dagen per riktning.
- För dem som bor längre än en kilometer från resecentrum kommer det att införas ett pendlartillstånd som kan användas för att köpa en 30-dagars pendlarbiljett. Tillståndet kommer att vara gratis men pendlarbiljetten måste köpas. Kostnaden för denna är ännu inte bestämd.
- Alla övriga kommer att behöva köpa en dygnsbiljett för att kunna parkera på pendlarparkeringen. Inte heller kostnaden för dygnsbiljetten är bestämd.
De nya reglerna kommer att börja om ett år, i januari 2025. När det årets budget antas i slutet på 2024 kommer samhällsbyggnadsförvaltningen att ha arbetat fram förslag på hur stora de nya avgifterna blir.
– Det kommer inte att bli jättedyrt men vi tror att det blir bra för att värna dem som verkligen pendlar, säger Krister Larsson.