Beslutet att inte låta Skanska, som ansvarar för uppförandet, borra efter bergvärme för nya kommunhuset kan innebära att inflyttningen fördröjs.
I mars förra året skrevs hyresavtalet mellan Enköpings kommun och Smebab Kungslija AB, ett dotterbolag till Skanska.
I avtalet framgår att den preliminära tillträdesdagen är den 30 september 2025 och att bolaget ska meddela kommunen datum för definitiv tillträdesdag senast den 30 september 2024.
Men för två veckor sedan gick Skanskas planer att borra efter bergvärme om intet när miljö- och byggnadsnämnden sa nej till ansökan.
Plötsligt behövde bolaget byta spår när det gäller uppvärmningssystem och det är bråttom eftersom bygget pågår för fullt.
I dagsläget finns inga nya beslut tagna men kommunen förlänger nu Skanskas tidsrespit med två månader i syfte att ge bolaget bättre förutsättningar att kunna sätta en definitiv tillträdesdag.
Politikerna i kommunstyrelsen har fattat beslutet att förlänga tiden fram till och med den sista november för ett nytt besked.
Fastighetschefen Emanuel Olofsson var på plats för att informera politikerna om läget.
– Med all sannolikhet fördröjs inflyttningen men det är för tidigt att säga, förklarade han.
Fastighetschefen svarade också på frågor kring att det i avtalet framgår att det är hyresgästen, det vill säga kommunen, som ska stå för driftskostnaderna för uppvärmningen. Så om den uppvärmningsmetod som Skanska väljer ger dyrare driftskostnader blir det en ökad kostnad för kommunen.
Att Skanska från början valde bergvärme som uppvärmningssystem berodde bland annat på att det bidrar till att ge projektet en så hög miljöcertifieringsnivå som möjligt. När bolaget nu tvingas tänka om innebär det sannolikt att projektet inte längre når den högsta miljöklassen.
Om detta påverkar den genomförda upphandlingen funderade Linda Johansson (S) över.
– Har vi sållat bort andra företag i upphandlingen och hur hanterar vi det i så fall, undrade hon.
Emanuel Olofsson och Maria Ekblad, jurist och enhetschef lugnade henne genom att förklara att det i avtalet finns inskriven en vitesklausul som kommer att kunna användas. För varje minskad poängnivå ska bolaget betala ett vite motsvarande ett års bashyra.
– Om vi skulle tillåta bolaget att inte uppfylla de krav som vi ställt i upphandlingen, då får vi problem för då ändrar vi avtalets innehåll. Men om vi använder vitet, som ju står inskrivet i avtalet, har vi inte ändrat någonting, förklarade Maria Ekblad.