Som EP berättat i flera artiklar har byggaren och förra Enköpingsbon Magnus Rosenqvist fått ett fem år lång näringsförbud och är nu misstänkt för grov ekonomisk brottslighet i flera fall. Själv förnekar han alla anklagelser och menar att de är helt felaktiga.
Under 2020-talet har Magnus Rosenqvist dömts fem gånger till att betala ersättningar till olika fordringsägare. En av dessa är en bostadsrättsförening i skidorten Sälen där hans bolag för några år sedan byggde lägenhetshus. Lägenheterna såldes som bostadsrätter och köparna bildade bostadsrättsstyrelser.
Anette Wennås och hennes familj var en av 29 lägenhetsköpare i föreningen.
Av handlingar EP tagit del av framgår att det ofta varit problem vid bygget av lägenheterna. Det har handlat om allt från handlingar som inte lämnats in till kommunen i tid till falska intyg, brister i säkerheten och användning av billigare material än vad som utlovats.
Men det var inget av det som gjorde att Anette Wennås förening valde att dra Magnus Rosenqvist inför rätta. Istället handlade det om pengar.
Enligt den ekonomiska plan som hade gjorts upp i förväg, i december 2018, skulle hela bygget gå på 100 miljoner och lägenheterna skulle säljas för 86,8 miljoner. Den kvarstående skulden till Magnus Rosenqvist på 13,4 miljoner skulle föreningen ta ett gemensamt lån på för att lösa. Så var det bestämt. Men när det var dags att ta det gemensamma lånet visade det sig att föreningen redan var belånad med 21,5 miljoner.
– Många av föreningens medlemmar hamnade i chock, fick panik, berättar Anette Wennås.
Genom den tillfälliga styrelsen som Magnus Rosenqvist själv suttit i innan bostadsrättsföreningen bildades hade han belånat och pantsatt föreningen med två lån, ett av dem på 5,5 miljoner och ett på 16 miljoner. Med en 30-procentig ränta på båda lånen tickade räntekostnaden dessutom på och var snabbt uppe i flera miljoner, som också först hamnade som krav på föreningen.
– Fram till dess hade vi aldrig kunnat tro detta. Magnus är en otroligt trevlig person men han kan prata omkull folk och få dem att tro på guld och gröna skogar. Visst hade det varit lite dribblande med saker under byggtiden men det var först när allt skulle betalas som vi började fatta, säger Anette Wennås.
Den ekonomiska planen hade varit att föreningen skulle betala en slutlikvid till Magnus Rosenqvist på de 13,4 miljoner som återstod när alla köpare betalat sina lägenheter. Nu fick föreningen istället ta lånet för att lösa den skuld Magnus Rosenqvist satt föreningen i. För att få ihop hela beloppet på 21,5 miljoner tvingades dessutom varje medlem betala ytterligare tio procent på det de köpt sina lägenheter för. För Anette Wennås handlade det om 249 000 extra.
– Men vi hade inget val när han satt oss i den rävsaxen, säger hon.
Efter den ekonomiska smällen bestämde sig föreningen för att stämma Magnus Rosenqvist, som nu var skyldig dem omkring 10 miljoner. Eftersom han hade gått i personlig borgen för lånet var det Magnus Rosenqvist personligen de stämde, inte hans bolag.
– Bolag lägger han ner på löpande band så det kändes extra bra att vi kunde stämma honom personligen, säger hon.
I maj förra året dömde tingsrätten Magnus Rosenqvist till att betala 8,1 miljoner till bostadsrättsföreningen. Två av miljonerna skulle ha varit betalda vid senaste årsskifte och resten vid nästa. Några två miljoner kom dock aldrig in på föreningens konto och därför lämnade de omedelbart över skulden till kronofogden för indrivning.
– Vi förstod nog att han inte skulle betala. Det är bara så svårt att förstå att en person med en sån karisma kör det här racet, säger Anette Wennås.