Länsstyrelsen har lagt ett förbud enligt miljöbalken på den planerade solcellsparken i Nynäs, planer som EP berättat om tidigare.
Det är energibolaget Better Energi som planerar solcellsparken som ska bli 45 hektar stor och byggas där det idag är en salixodling på västra sidan om Bredsandsvägen.
Men både Enköpings kommun och länsstyrelsen har haft ett flertal synpunkter på solcellsparken.
Bland annat anses att föroreningssituationen i området bör utredas innan bygget startar. Risk kan finnas att för föroreningar, bland annat PFAS, frigörs vid grävarbete.
En del av området för solcellsparken ligger inom strandskyddat område, mot Enköpingsån, vilket skulle kunna påverka tillgängligheten för friluftsliv negativt.
Länsstyrelsen anser att Better Energy behöver ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för att det ska gå att göra en samlad bedömning av hur bygget av solcellsparken påverkar natur- och kulturmiljö på platsen.
Andreas Brännström, VD på Better Energy Sweden, är inte alltför nedslagen av det negativa beskedet från länsstyrelsen. Det var snarare väntat, menar han.
– Det är nästan standard, det är så för alla solcellsparker som planeras. Nu går vi vidare med ett samråd med kommunen och länsstyrelsen och av då avgörs om vi behöver göra en liten eller stor MKB, säger Andreas Brännström.
Han menar att synpunkterna från kommunen och länsstyrelsen underlättar för energibolaget så de vet vad de ska fokusera på i MKB:n.
– Det är lite speciell mark då det är en salixodling där idag. Det är sånt det brukar bli frågor kring senare i processen.
Generellt tycker han de flesta kommuner är positivt inställda till etableringen av solcellsparker medan länsstyrelserna är mer restriktiva.
– Det är viktigt för oss med en acceptans både hos kommunen och närboende i området. När vi fått de grövre ramarna på projektet satta av länsstyrelsen kommer vi gå ut med mer information till grannar i området och inhämta synpunkter på hur parken bör utformas för att få lokal acceptans.
Under byggtiden kommer lastbilstrafik i området öka och det kan dunka en del under några veckor när stålbenen till solcellerna sätts i backen.
– Men vi anpassar oss, störningarna sker dagtid och händer det något speciellt någon dag kan vi hålla oss borta.
Avslaget för solcellsparken kommer inte påverka projektet tidsmässigt enligt Andreas Brännström. Tillstånden tror han blir klara sommaren 2025 och solcellsparken beräknas anslutas till elnätet någon gång under 2029 eller 2030.