Projektören Better Energy Sweden AB har skrivit brev till grannarna till den planerade solparken. Andreas Brännström, vice president på bolaget, betonar att det ännu så länge är ett tidigt skede för projektet.
– Vi tittar på många olika platser och när det gäller just den här ser vi att det finns många positiva delar. Men vi måste naturligtvis också se till att solparken kan accepteras av närboende, kommunen och andra intressenter, säger Andreas Brännström.
– Vi är måna om att ha en dialog med grannar och närboende så tidigt som möjligt, så att vi kan få input från dem om det finns något område som de primärt vill att vi ska freda, säger han.
Han berättar att områden inom en sådan här solpark kan komma att avsättas till rekreation eller för att gynna den biologiska mångfalden.
Solparkens projektområde är på 45 hektar. Det är den mark i Nynäs där det idag odlas energiskog. Hur stor den eventuella solparken slutligen blir beror på flera faktorer, inte minst hur mycket som det är tekniskt möjligt att ansluta till elnätet.
– Ett exempel är en park som vi har på gång i Danmark. Den är på över 300 hektar, men där avsätter vi en tredjedel av ytan till rekreation, skogsplanteringar och biologisk mångfald, säger Andreas Brännström.
Ännu så länge väntar Better Energy på att börja bygga sina första solparker i Sverige.
– Men internationellt har vi varit involverade i och byggt över hundra solparker.
– Det tar flera år att utveckla solparkerna. Vi talar om tillståndsprocesser på minst ett år, snarare två år. Sedan är det också en elnätsprocess på säkert ett år. En park av den här storleksordningen är tre år borta från det att du och jag pratar med varandra tills att det är färdigt.
Better Energy har en pågående dialog med Eon avseende elnätets kapacitet. Det är de uppgifterna som ligger till grund för hur stor en framtida solpark kan bli. I nästa fas kan projektet börja planeras.
– Redan i det stadiet tittar vi på vad vi kan göra i form av rekreation. Just i det här området finns stora möjligheter att öppna upp ytan mellan ån och en solpark. Det kan vara ridstigar och cykelvägar. Det finns ingenting heller som säger att vi inte skulle kunna dela upp parken och få en gångstig rakt igenom för att få tillgänglighet, säger Andreas Brännström.
Om det är möjligt, beroende på markens beskaffenhet, är tanken att betande får ska finnas mellan solpanelerna i Nynäs.
En hektar är 10 000 kvadratmeter.