– Vi har ett system idag som alla är nöjda med, nu får vi en förändring som ingen bett om, säger ambulanssjukvårdaren Johan Löf.
Från 1 oktober ingår krav på 11 timmars dygnsvila i kollektivavtalet för anställda inom kommuner och regioner då Sverige fått kritik från EU-håll om att vilan inte är tillräcklig, något EP rapporterade om i våras. Nu har flera organisationer i dialog med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), tagit fram nya schemaupplägg för att kunna leva upp till kraven.
Ambulansen i Enköping-Håbo har tidigare haft ett schema bestående av ett dag och ett nattpass, där personalen som jobbar nattetid kunnat vila på jobbet förutsatt att de snabbt kunnat rycka ut på larm. Även i det nya schemat finns två skift men för att det ska fungera i enlighet med de nya reglerna har dagpassen förlängts från 9,5 till 11,5 timmar samtidigt som nattpassen gjorts kortare. För flera av de anställda innebär de nya arbetstiderna en situation där blir det svårt att få ihop vardagen.
– Jag har två barn som är hos mig varannan vecka. Med det nya schemat går det varken att hämta eller lämna dem då jag måste jobba till halv åtta på kvällen när jag har dagpass. Min sambo tvingas dra ett för stort lass och det känns inte bra, säger Johan Löf.
Hans kollega Sanna Innervik påverkas inte på samma sätt i privatlivet men även hon ser vissa risker med de förlängda arbetspassen.
– Det är ingen positiv förändring. Vi ska vara lika pigga under hela passet men jag tror att det kan bli svårare att vara fullt så alert efter att ha jobbat 11 timmar i sträck då vi inte har samma möjlighet till vila som under nattpassen, säger hon.
Med anledning av de nya arbetstiderna har flera ambulansförare börjat fundera på om de kan jobba kvar och en del har gått ner i arbetstid. Johan Löf har redan börjat se sig om efter alternativ.
– För min del kommer nog inte det här fungera i längden. Just nu kollar jag om det går att få jobb inom en annan region som har tagit fram andra lösningar men i värsta fall får jag byta jobb helt. Det är jättetråkigt då jag brinner för det jag gör, att rädda liv. Jag vill inte tvingas att sluta på grund av EU, säger han.
Ledningen för ambulansen i Enköping-Håbo har också varit nöjd med hur organisationen hittills fungerat. När man nu inför ett nytt schema görs det motvilligt.
– Det är ju ingen i personalen som vill ha det här och det här är inget roligt beslut att ta som chef. Samtidigt har vi inget val utan vi måste förhålla oss till den här nya situationen, säger Niklas Rosengren som är avdelningschef för ambulansen i Enköping-Håbo och tillägger:
– Vi kommer att ha en prövotid nu i tolv veckor och vi kommer följa upp hur det fungerar. Fungerar det inte alls får vi se över nya alternativ då.
Även om en del inom personalstyrkan har börjat se sig om efter nya jobb menar Niklas Rosengren att ambulansen i Enköping-Håbos verksamhet inte kommer att påverkas märkbart av personalens nya arbetstider.
– Vi förstår att alla inte kommer kunna jobba vidare med de här förutsättningarna och det är tråkigt. Därför är vår utvärdering så viktig av hur det påverkar personalen. Sen har vi tillräckligt med personal för att kunna genomföra vårt uppdrag. Det här är inget som kommer att märkas utåt och det kommer inte påverka patientsäkerheten, säger han.