Nya regler oroar brandmän: "Slutet på min karriär"

Efter kritik från EU kan Sveriges brandmän helt behöva ställa om sina arbetstider till hösten. Något som oroar anställda i Enköping.

Räddningstjänstpersonalen Martin Nyberg, Denny Firek och Peter Andersén tycker att det är jobbigt att inte veta hur deras scheman kommer se ut i höst.

Räddningstjänstpersonalen Martin Nyberg, Denny Firek och Peter Andersén tycker att det är jobbigt att inte veta hur deras scheman kommer se ut i höst.

Foto: Jakob Wesslund

Arbetstid2023-04-14 05:00

Den 1 oktober skärps reglerna för dygnsvila i kollektivavtalet för anställda inom kommuner och regioner. Detta efter kritik på EU-nivå om att Sverige inte efterlever det så kallade arbetstidsdirektivet som säger att all personal måste ha elva timmars vila under ett dygn. En yrkesgrupp som påverkas är brandmän där så kallade "dygnspass" är standard. Arbetsformen innebär jour-arbete under natten då stationen måste vara bemannad. Brandmännen får vila, men ska vara beredda att rycka ut. Schemat uppskattas av många då det innebär längre ledighet mellan passen och flera brandmän på brandstationen i Enköping är kritiska till direktiven.  

– Jag pendlar till jobbet från Örebro. Det kommer inte gå att få ihop vardagen med hämtning och lämning av barn om det här blir verklighet och det blir inte heller ekonomiskt försvarbart. Det innebär slutet på min karriär här, säger Denny Firek som har jobbat vid stationen i över 20 år.   

– Vila är ju viktigt och EU vill hjälpa de som sitter i kläm på jobbet men det gör inte vi, vi är nöjda med hur systemet ser ut idag så det blir felriktat, tillägger hans kollega Peter Andersén. 

Just nu pågår förhandlingar mellan arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner och fackförbundet Kommunal om hur kraven på dygnsvila ska implementeras. På flera håll i landet har anställda inom räddningstjänsten varnat för att regeländringarna kan orsaka massuppsägningar då personalen inte kan få vardagen att gå ihop. I Enköping kommer de flesta av brandmännen dock att fortsätta men de tror att förändringarna kan orsaka konsekvenser. 

- Arbetstiderna är en fördel som lockar många till yrket och det finns en risk att de med stor erfarenhet lämnar och då har vi inte en lika bra beredskap. Men det är fortfarande mycket oklart vad som händer i höst så vi får se vad som händer, säger styrkeledaren Martin Nyberg.    

Räddningstjänsten i Enköping skissar nu på olika schema-förslag som de ska diskutera med personalen längre fram. 

– Vi behöver ett schema som medger dygnsvila och inte innehåller dygnstjänstgöring. Samtidigt måste vi se till att vi alltid kan rycka ut vid krissituationer och ibland betyder det att vi måste använda personalen längre perioder, där är tolkningen av kravet på vilotid begränsande. En idé vi kollar på är om vi kan dela upp dygnet i fler skift men det är inget som är klart ännu, säger Rickard Westning förbundschef på räddningstjänsten i Enköping-Håbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!