Byggpolitikern vill inte stoppa fler hus i slottsbyn

En dom från Högsta domstolen kan vara av betydelse för mängden hus i Ekolsunds slottsby. Men miljö- och byggnadsnämnden har inga planer på att låta domen vägleda några beslut.

Minst 150 bostäder är på gång i Ekolsunds Slottsby, tredubbelt så många som var intentionen i detaljplanebeskrivningen.

Minst 150 bostäder är på gång i Ekolsunds Slottsby, tredubbelt så många som var intentionen i detaljplanebeskrivningen.

Foto: Anette Östlund

Ekolsund2023-11-10 11:00

Som EP berättat är samhällsbyggnadsförvaltningen i Enköpings kommun emot den stora mängden planerade hus i slottsbyn och man har ifrågasatt varför det inte skulle kunna gå att luta sig mot en ganska ny dom i Högsta domstolen, som man menar ska vara prejudicerande (vägledande) vid tolkningar av oklara planbestämmelser.

I domen slår Högsta domstolen fast att syftet i en detaljplanebeskrivning ska väga tungt när kommuner ska tolka oklara planbestämmelser. Fallet rör ett ärende i Huddinge som påminner om det i Ekolsund.

När kommunfullmäktige antagit en detaljplan är plankartan och dess bestämmelser rättsligt bindande medan själva planbeskrivningen inte är det. Domstolen konstaterar dock att beskrivningen är en integrerad del av underlaget och därmed viktig för tolkningen av detaljplanen och dess innebörd.

I planbeskrivningen för Ekolsunds slottsby var syftet att det skulle bli 50 friliggande småhus. I plankartan finns dock ingen sådan begränsning inskriven, mer en total byggnadsarea per kvarter, vilket i praktiken innebär 300 kvadratmeter per tomt. Miljö- och byggnadsnämnden har hittills gjort bedömningen att omkring 100 radhus inte strider mot planen.

Ordföranden i nämnden, Magnus Hellmark (C), håller fast vid den bedömningen och menar att HD-domen inte går att använda sig av för att tolka plankartan.

– Nej, vi anser inte att domen är applicerbar på Ekolsund, förutsättningarna skiljer sig åt, säger han.

Han förklarar att det bland annat handlar om att Ekolsundsplanen inte reglerar vilken sorts fastigheter som får byggas utan endast den totala byggrätten per kvarter, medan det i HD-domen var tydligt att det handlade om att det var fristående småhus som skulle byggas.

Vad säger du om planens intention om 50 småhus?

– Det är klart att det var slarvigt att man gjorde en plankarta som inte begränsar antalet hus. Men det är lätt att vara efterklok, säger han.

Någon anledning att avslå resterande bygglov ser han alltså inte finns.

– Nej, vi menar att det varken är möjligt eller önskvärt, vi vill inte hindra utvecklingen där. 

Plan- och exploateringsutskottet, plex, som ansvarar för att ta fram nya detaljplaner har inga befogenhet att ändra i de planer som redan vunnit laga kraft.

– Oavsett vad man tycker kan man inte ändra en detaljplan under genomförandetiden. Nu handlar det om rena myndighetsbeslut som byggnadsnämnden ska ta, och då har plankartan en väldigt stark ställning enligt plan- och bygglagen, säger Anders Wikman (Nystart Enköping), ledamot i plex.

Det samma säger både utskottets ordförande Ulrika Ornbrant (C) och vice ordförande Linda Johansson (S).

– Men visst blir det olyckligt när det blir så här stor skillnad. Det jag kan konstatera är att idag är vi noggrannare med att göra tydliga plankartor som stämmer bättre med detaljplanebeskrivningarna, säger Ulrika Ornbrant.

Ingen av ledamöterna i utskottet var med när Ekolsundsplanen antogs för 15 år sedan men de har alla fått information om det som nu händer där.

Linda Johansson tycker dock att miljö- och byggnadsnämnden borde säga nej till de resterande bygglovsansökningarna, med hänvisning till HD-domen.

– Det blir väldigt problematiskt om området växer mer än intentionen var. Samhällsplaneringen kommer få svårt att hänga med. Vi ser stora konsekvenser bland annat för förskola och skola. Kanske måste kommunen nu bygga en ny skola där, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!