2023 står centrums utveckling stilla. Den som driver handel i Enköping vill se förändringar snart, gärna redan idag.
Samhällsplanering är en annan sak. Den tar tid.
På sikt är det meningen att Hamnverken ska vara ombyggt med bara fasaden kvar och sannolikt ett par våningar högre, Joar har blivit ett kulturhus och där Coop finns nu står ett bostadsområde. Då är vi dryga tio år framåt i tiden, kanske femton.
När värmeverket lämnar hamnen, som det ska ha gjort senast 2035, öppnas helt nya möjligheter att göra hamnen till en levande del av centrum. Samtidigt ska, enligt kommunens planer, ett nytt hotell med många andra verksamheter och lägenheter vara väl etablerat i det som nu är Stattgropen.
Ett nytt Paushus ska stå klart. Torggatan är en handelsgata från Gustaf Adolfs Plan ända ut till gymnasiet och ska tilltala turister och enköpingsbor ända ut till Pepparrotsbadet.
Nedre Kungsgatan är då permanentad som gågata året runt och det stora torget är mindre än idag, det ramas in på ett annat sätt av allt från blomlådor och prydnader till kaféer och restauranger. Fontänen är flyttad till ett hörn och mer aktiviteter ordnas på torget.
Nej, det här är ingen nedskriven och antagen plan. Det är en sammanställning av vad dagens makthavare vill.
Peter Book (M) är kommunstyrelsens ordförande. Han säger:
– I ett perspektiv på 10-15 år handlar det om hur vi bygger ihop området kring hamnen och Coop. Där vill vi ha gångstråk som binder ihop stadens delar.
För honom är det viktigt vad som flyttar in:
– Nyckeln till ett levande centrum är att få in verksamheter som tillför något. Vi jobbar på att få in ett hotell, det skulle ge något till andra verksamheter i centrum, säger han.
Ulrika Ornbrant (C) är ordförande i PLEX-utskottet som hanterar planer och exploatering. Hon håller med Peter Book och säger:
– Nyckeln ligger i att få ihop kommunens tjänstemän, handlarna och fastighetsägarna att nå fram till något utifrån tydliga mål som vi politiker sätter upp.
Fastighetsägaren Andersson Companys VD Johan Thorwid ser ett problem här:
– Jag upplever Enköping som politiskt splittrat, det behövs partiöverskridande överenskommelser om hur Enköpings centrum ska utvecklas på sikt, säger han.
Han har beslutet i kommunstyrelsen om Paushuset, där S, SD och MP röstade ner förslaget, i färskt minne.
För honom är det glasklart var man måste börja:
– Vi måste få in arbetsplatser centralt, man kan inte bygga lägenheter först och tro att det ska ge tillräckligt många arbetsplatser. 100 lägenheter ger inte tre restauranger, kanske en halv, säger han.
Men allt detta är projekt som tar tid. Även om det utåt ser ut att stå stilla arbetar planavdelningen med dessa frågor, berättar Anna Ahrling som är mark- och exploateringschef på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning:
– Kommunen gör mycket jobb med utredningar och kalkyler tidigt i processen i projekt som inte syns utåt utan märks först till exempel när detaljplanen går ut på samråd, säger hon.
Fast, berättar Anna Ahrling, tidsplanen för projekt kan förändras:
– Ibland påverkas tidsplanen av ändrade marknadsförutsättningar, fastighetsägarnas ambitioner, politiska ambitioner, kommunen eller exploatörens genomförandeförmåga.
Närmast i tur av de stora centrala projekten att tas vidare till allmänheten, remissinstanser med mera är Statt-tomten.
– Där pågår diskussionerna för fullt med exploatören, berättar Anna Ahrling.