Planerna, tankarna och förhoppningarna kring centrum är många.
Längtan är stor efter ett centrum med liv och rörelse, ett centrum som behåller känslan av småstad men också har större aktörer, ett torg med stadshotell i ena änden och ett nytt Paushus med galleri, arbetsplatser och boende i det andra.
År efter år diskuteras Enköpings centrum, år efter år ges det hög prioritet i de politiska framtidsvisionerna – men gång på gång tar planerna stopp innan de stora förändringarna sätts i verket.
Vid torget ligger Tottes hår, som flyttat ut från Paushuset. Där tar Therese Bäck en paus i hårklippningen och pratar om varför inget händer i centrum.
– Det verkar ofta som viljan finns, men det kommer inga beslut. Varför ska det ta så lång tid? Så många gånger har man läst om planer och ändå blir det som senast när man såg tidningen med två stora kryss över det planerade Paushuset, säger hon, och fortsätter:
– Jag är så trött på allt som lovas, de bra tankarna fullföljs inte. Jag vill ju lita på att de som är ledare också ska leda.
Flera handlare uttrycker liknande kritik.
Som Anna Holm. Hon driver Fru Holms diversehandel på nedre Kungsgatan.
– När jag kom till stan 2002 var torget en mötesplats, det är den inte längre. Det var fler butiker här då, vi hade Åhléns, man åkte bara och handlade i andra städer då man skulle ha något exceptionellt, Enköping var världens bästa stad.
På Torggatan har konditorn Fabian Flink serverat godsaker sedan 2005. Han är inte jättenöjd med hur centrum ser ut, det har han inte varit sedan de flyttade dit, berättar han.
Andra blandar negativ kritik och positiva ord. Anita Eklund, som driver Selma Janson, Scoop och Fridolf, säger:
– Centrum är bra, men skulle kunna vara bättre, man borde öppna upp, göra centrum mer tillgängligt.
Bokhandlaren Göran Alle driver Gestbloms, som startades i Enköping 1934. Han är pensionär och har lämnat över det mesta till sina barn. Han säger att näthandel och köpcentrum i Västerås påverkat hur mycket han säljer.
Trots det, menar han, finns det något som lockar i Enköping:
– Vi har många kunder som turistar i stan, även besökare från Västerås som tycker det är mysigt att gå omkring i en lugn stad och handla.
En gång drogs planer upp för att Enköping skulle bli "Årets stadskärna 2025". Där tycks de flesta vara överens om att det målet måste skjutas fram.
Göran Sollenberg har just tagit över som ordförande för Centrumföreningen. Han tycker att målet ska vara "Årets stadskärna 2027" och kanske ska målet ligga ännu längre fram, har han sagt.
Parkeringarna är ett vanligt samtalsämne bland handlarna. Några är kritiska till att betalparkering införts, andra har inget emot det.
– Att man tar betalt för parkeringar är förfärligt, bedrövligt, åk till Sala och kolla, säger Anna Holm.
Aslan Dogan ser annorlunda på det:
– I dag tror jag att de flesta har förstått hur man betalar parkeringen så jag tror inte att det påverkar och det är faktiskt jättebilligt att parkera här.
Therese Bäck på Tottes Hår har en annan reflektion. Den som gör en omfattande färgning hos henne kan bli sittande i 3-4 timmar, men hur ska man då parkera, undrar hon.
– Maxtiden att parkera här är tre timmar. Om man betalar för sig kan man väl få parkera, varför dra en gräns vid tre timmar då?