De första proverna som kommunen tidigare tog vid badet visade inte heller på ehec-smitta.
– Så vi var inställda på att få liknande svar nu. Men det hade varit skönt att kunna styrka att smittan kommer därifrån, säger Johan Norén, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Enköpings kommun.
De prover som nu analyserats togs av Livsmedelsverket och SVA dagen efter ett kraftigt skyfall vilket kan ha inneburit att proverna blev utspädda.
– Bland annat tog man prover i vattenbrynet där småbarn ofta badar men de gav inga utslag, säger Johan Norén.
Ehecbakterier kan bindas i bottensedimentet i små doser och kan vara svåra att påvisa.
– Men allt tyder på att ehec-smittan har en stark koppling till Koffsan. Närmare 90 procent av fallen har en koppling dit, genom bad eller kontakt med personer som badat, säger Johan Norén.
Då ehec är en anmälningspliktig smitta måste kommunen fortsätta att utreda smittkällan.
– Vi har en dialog med smittskyddsenheten vid region Uppsala och vi har några fler spår att utreda. Bland annat har vi kontrollerat sjöledningen och en pumpstation på Bryggholmen, båda kunde avfärdas, säger Johan Norén.
Vid Koffsan pågår nu även algblomning. Det kan vara positivt ur ehec-synpunkt då den kan konkurera ut ehec-smitta.
– Vi kommer troligen att avråda från bad vid Koffsan resten av badsäsongen. Ehecbakterier kan överleva i två månader, säger Johan Norén.
Algblomning har även konstaterats vid Fånö, Alstabadet, Fånö, Nylada och Kulla. Bada kan man däremot göra vid Bredsand, Härjarö, Ön samt i bassängerna vid Fjärdhundrabadet
Det var i början av juli som ett utbrott av ehec-smitta upptäcktes i Enköping. Upp mot 40 personer har bekräftats smittade av bakterien men det var framför allt små barn som blev sjuka.