Oklart om ersättning för inhyrd pråm

Spannmålsskörden på Arnö kunde bärgas innan regnet kom men det innebar en stor merkostnad för lantbrukaren som fick frakta över skördetröskan med pråm.

”Om vi fått bättre information och ett trevligare bemötande av Trafikverkets personal hade situationen inte behövt bli så irriterad” säger Janne Torell, Hållingsbo gård, som ficke en rejäl merkostnad för skördearbetet när pråmen fick hyras in för att transportera tröskan till Arnö.

”Om vi fått bättre information och ett trevligare bemötande av Trafikverkets personal hade situationen inte behövt bli så irriterad” säger Janne Torell, Hållingsbo gård, som ficke en rejäl merkostnad för skördearbetet när pråmen fick hyras in för att transportera tröskan till Arnö.

Foto: Maria Hedenlund

Arnö2022-09-16 06:00

Frakten av en skördetröska och tre traktorer på en pråm till Arnö i Mälaren, som EP skrev om i förra veckan, gick bra.

Enligt Janne Torell, lantbrukaren som tvingades hyra in en pråm till maskinerna då färjan i Arnöleden hade tekniska problem, hann man tröska spannmålen innan det började regna och det lagrades under tak i en maskinhall på ön i väntan på att färjan lagades och transporter med tunga fordon blev möjliga igen.

– Både kvalitet och mängden spannmål ser bra ut och vattenhalten ligger på mellan 12 och 14 procent, säger Janne Torell.

Maskinerna lastades på pråmen vid Hjulstabron och sattes i land vid gamla färjeläget på Arnö.

– Det gick väldigt smidigt, det tog fem minuter att lasta av maskinerna, säger Janne Torell.

Att de tvingades hyra in en pråm för att få över maskinerna till skörden innebär en merkostnad på minst 25 000 kronor för företaget.

– Men det var det definitivt värt, säger Janne Torell som inte vet om han kan få ersättning för att vägfärjan, som drivs av Trafikverket och hör till det allmänna vägnätet, inte kunde användas.

undefined
Både skördetröska och traktorer fick köras över med pråm till Arnö då färjan mellan Oknö och Arnö havererat. Men skörden hann bärgas i tid, före regnet.

Han är kritisk till det bemötande han fått av Trafikverkets personal.

– Med lite större förståelse och bättre information hade det gått mycket smidigare, konstaterar Janne Torell.

Det är Trögds häradsallmänning som äger marken som Janne Torell brukar. De har även drygt 400 hektar skog på ön. När timmer ska transporteras från ön får man köra över släp och bil i olika omgångar på färjan.

– Vi ser gärna att de byter till en större färja så vi kan köra bil och släp samtidigt. Det här gör att marken får ett lägre värde när vi arrenderar ut den, säger Arne Nordfors, ordförande i Trögds häradsallmänning.

Under tisdagen kunde färjan lagas och tas i full trafik igen. Då hade den gått med begränsad kapacitet i närmare två veckor.

Om lantbrukaren kan få ersättning för sina merkostnader är oklart.

– Skadeståndsanspråk mot Trafikverket bedöms från fall till fall. Lantbrukaren är givetvis välkommen att komma med skadeståndsanspråk, men vi kan inte bedöma eller kommentera hur det kommer att bedömas av verkets jurister, säger Claes Tyrén, sjösäkerhetsansvarig för Trafikverkets färjerederi.

Frågan om en stabilare färjetrafik i Arnöleden avgörs i samverkan mellan Färjerederiet och dess beställare Trafikverket. EP har varit i kontakt med Trafikverket som dock inte gett något svar på frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!