Färjan till Arnö har tekniska problem och har körts med begränsad kapacitet under en veckas tid.
För Janne Torell vid Hållingsbo gård innebar det att han på torsdagen fick frakta skördetröska och traktorer med pråm till ön för att kunna skörda 45 hektar maltkorn.
– Vi vågar inte vänta längre, det handlar om spannmål för 800 000 kronor och vi måste hinna med höstsådden också, säger Janne Torell som är kritisk till bemötandet de fått av Trafikverket som ansvarar för färjan.
De har redan skördat 100 hektar spannmål på Arnö där de arrenderar marken.
– Men vi fick kalla fötter när färjan började krångla och tog över maskinerna till fastlandet. Vi har mer mark att tröska där, säger Erik Torell.
Men de fick inte köra tillbaka maskinerna igen för den kvarvarande spannmålen. Färjepersonalen uppgav att maskinerna var för tunga.
– Tio personbilar väger minst lika mycket som en tröska på 12 ton. Med lite samarbetsvilja hade det fungerat, säger Janne.
Från Trafikverket har de fått besked om att färjan tidigast kan vara lagad fredag. En chef vid Trafikverket föreslog även att de skulle ta en presenning och täcka spannmålen med.
– Det är 45 hektar... då är man dåligt uppdaterad om svenskt näringsliv, suckar Janne Torell.
När han står vid gamla färjeläget vid Hjulstabron och ser traktorerna och skördetröskan backas upp på pråmen ser han dock nöjd ut.
– Det känns jäkligt bra att få ut grejerna!
Enligt Claes Tyrén, sjösäkerhetsansvarig för Trafikverkets färjerederi, gör man inte avkall på viktbegränsningarna på färjan för några fordon, det gäller även sopbilar och slamtömning.
– En traktor tynger ner däcket på färjan på ett annat sätt än flera bilar som står utspridda. Påfrestningarna blir för stora och risken är att drivningen går sönder helt, vi vill inte att färjan totalhavererar. Vi måste säkra färjans funktion för eventuella ambulanstransporter, säger han.
Arnöfärjan är bara två år gammal och en utredning kommer att göras om vad som hänt och hur ett liknande driftstopp ska undvikas.
– Vi arbetar för att skapa alternativa sätt att säkra driften av färjan på i framtiden, säger Claes Tyrén.
Att lantbrukarna känt sig dåligt bemötta av färjerederiets personal beklagar han.
– Vår policy är att möta alla med respekt och att lyssna till deras synpunkter. Ett nonchalant bemötsande ställer vi oss inte bakom, har det skett skall det i så fall tas upp och genomlysas hos oss.