Kommunen nobbar soptipp nära Hårsbäcksdalen

Nej tack! Det säger Enköpings kommun till det företag som vill anlägga en avfallsdeponi i skogen i närheten av Hårsbäcksdalens naturreservat. Kommunens åsikt är dock bara en bland många.

En mil norr om Fjärdhundra ligger området där ett företag vill starta en avdallsdeponi. Nej, tack, säger Enköpings kommun.

En mil norr om Fjärdhundra ligger området där ett företag vill starta en avdallsdeponi. Nej, tack, säger Enköpings kommun.

Foto: Scharlotte Peppare

Altuna2023-09-17 11:00

– Det här är en högst olämplig placering av en avfallsdeponi. I vår översiktsplan är det här området utpekat som ett stort opåverkat område, då känns det ju fullständigt fel att bygga en stor deponi där, säger Ulrika Ornbrant (C), plan- och exploateringsutskottets ordförande.

Politikerna är såpass eniga om denna inställning att de till och med skärper tonen i det tjänstemannaförslag som lades fram på senaste plex-mötet och som man inte tyckte tillräckligt tydligt förklarade kommunens missnöje.

EP har tidigare berättat om Märsta Förenade Åkeriföretag AB:s planer. På ett 18 hektar stort område norr om Fjärdhundra, vill bolaget få tillstånd att, under 30 år, deponera 4,5 miljoner ton "ickefarligt" avfall. En viss del av avfallet, som sten, jord, betong och asfalt räknar man med ska kunna återvinnas exempelvis genom krossning, men större delen av avfallet räknar bolaget med ska lagras på platsen. Max 300 000 ton avfall ska hanteras varje år, större delen beräknas behöva deponeras.

För att få ett miljötillstånd för verksamheten har företaget startat en tillståndsprocess som ännu är i ett tidigt skede. Med hjälp av länsstyrelsen har nu ett första samråd hållits där tillsynsmyndigheter och närboende fått möjlighet att yttra sig i frågan. Det är i detta samråd, där kommunen fått förlängd svarstid, man nu skärper tonen. 

Enköpings kommuns åsikt i frågan kommer alltså bara att vara en av alla synpunkter som samlas in, inför den miljökonsekvensbeskrivning som senare ska tas fram och skickas in till Miljödomstolen, tillsammans med ansökan. 

– Vi vet inte hur tung vår röst är men vi vill ändå betona olämpligheten i placeringen, säger Ulrika Ornbrant.

Den nya skrivningen inleds nu med att kommunen motsätter sig deponin bland annat av dessa anledningar: 

  • Området mellan Ådalen i väster och Skattmansöån är utpekat som ett "stort opåverkat område" i översiktsplanen. Sådana områden ska enligt miljöbalken skyddas mot åtgärder som "påtagligt påverkar områdets karaktär". 
  • Området ligger bara 800 meter från kommunens dricksvattentäkt i Enköpingsåsen. Risken finns att lakvatten från deponin letar sig in mot åsen och når grundvattenmagasinet.
  • Från området rinner ytvatten till Örsundaån Vansjön-Fjärdhundra, som inte ens i dag når god ekologisk status bland annat på grund av miljögifter. Deponin skulle medföra ytterligare påverkan, menar kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!