Läraren om AI i skolan: "Kan bli ännu ett stressmoment"

Facket varnar för att fler lärare riskerar stress på jobbet i takt med AI tar större plats i undervisningen. I Enköping planeras för AI-teknik i grundskolan på bred front.

Lent Sundlöf, gymnasielärare i engelska och representant för Sveriges Lärare i Enköping.

Lent Sundlöf, gymnasielärare i engelska och representant för Sveriges Lärare i Enköping.

Foto: Jakob Wesslund

AI-teknik2023-08-30 05:00

– Jag tror att AI kan bli ett stressmoment som vissa hanterar bättre än andra, säger Kent Sundlöf, gymnasielärare i engelska och ledamot för fackförbundet Sveriges Lärare i Enköping. 

Som EP tidigare berättat satsar grundskolorna i Enköpings kommun nu på en utbildning om AI för elever och lärare. Målet är att öka kunskapen om vad artificiell intelligens är men även att identifiera möjliga användningsområden för elever och lärare. Sveriges Lärare håller med att de kommer att behöva anpassa sig till den nya tekniken men tror att den utmaningen kommer att se olika ut i varje klassrum.

– Det är viktigt att se till att AI inte innebär mer arbete. Redan idag har en del lärare svårt att ta till sig ny teknik och de blir tvungna att lägga mer tid och energi på att hantera den än på att planera lektioner. Just de lärarna kanske inte ska med på den här resan, säger Kent Sundlöf.

Men trots utmaningarna tror Kent Sundlöf att AI också kan innebära nya möjligheter för både elever och lärare. 

– Ensamma lärare skulle kunna använda AI som ett bollplank för att planera innehåll till lektioner eller provfrågor. Elever skulle kunna använda AI som ett verktyg för att samla in kunskap, lite som en vassare version av Google, säger han. 

En nackdel med den nya tekniken som flera lärare redan brottas med idag är att AI ger eleverna större möjligheter att fuska. De kan till exempel låta program som Chat GPT generera texter istället för att skriva egna uppsatser, något som gör att allt fler lärare inte längre använder den sortens uppgifter för examination. 

– Det är svårt att avgöra om de har skrivit texten själva. Vi kan inte granska texterna och direkt se att de är kopierade, i stället behöver vi fråga oss om det verkligen är elevens språkbruk och även höra på andra sätt om den faktiskt har kunskapen. Det kan också vara en stress för vissa, säger Kent Sundlöf och fortsätter: 

– Sen ska man ska komma ihåg att elever som fuskar inte är något nytt. Innan AI använde man kanske internet eller ett syskon i stället.

Till skillnad från grundskolan planeras ingen AI-utbildning för gymnasieskolan men skolledningen har nyligen haft ett möte för att informera vad den nya tekniken skulle kunna innebära för framtiden.

– Jag tycker att det räcker så, vi behöver egentligen bara få veta att det här är verktyg som finns. Sen bör varje lärare själv få välja om och hur man vill använda det, säger Kent Sundlöf. 

Det här är AI

Artificiell intelligens, AI, är konstgjord intelligens och kan ses som en maskins förmåga att visa människoliknande drag genom bland annat inlärning, kreativitet.Vissa AI-teknologier har funnits i över 50 år.

AI gör att tekniska system kan uppfatta sin omgivning, hantera information och lösa vad den uppfattar som problem. Ofta har Ai en specifik uppgift som att skriva texter, skapa bilder eller köra en bil. 

Dagens AI är på en väldigt hög nivå och intelligensen överstiger i många fall människors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!