De senaste åren har utvecklingen av artificiell intelligens, AI, gått framåt i en rasande takt som har chockat forskarvärlden. På kort tid har allt kraftfullare mjukvaror tagits fram och nu finns AI-maskiner som helt på egen hand kan skriva texter, generera bilder eller skapa musik med bara några få kommandon. Det är en utveckling som har fått de kommunala grundskolorna att fundera över hur man förbereder framtida generationer på ett samhälle där den artificiella intelligensen kommer ha en allt större plats i vardagen.
– AI kommer att vara en del av framtiden för de barn som växer upp idag. Vi vill ge dem kunskap om vad den här nya tekniken är och vilka möjligheter och risker den för med sig, säger Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskolan i Enköpings kommun.
För att lyckas med det målet arbetar grundskolan nu med att ta fram en ny utbildning om Ai, i samråd med ledande experter på området. Utbildningen, som är en unik satsning i Sverige, beräknas hållas under vårterminen 2024 och vänder sig till elever, lärare och föräldrar i syfte att ge dem en fördjupad förståelse av AI som fenomen.
Förhoppningen är även att man genom utbildningen ska lyckas identifiera olika användningsområden för den nya tekniken. Anders Härdevik tror att det finns möjligheter att använda AI som ett stöd för både elever och lärare i klassrummet.
– Lärare kan använda AI för att planera och strukturera lektioner. Sen tror jag att AI kan hjälpa oss att se till varje individs behov på ett annat sätt än vi kan göra idag. Den kan bland annat fungera som en samtalspartner som kan leda elever djupare in i olika ämnesområden och det blir ett sätt att utforska och lära sig, säger han.
Då allt fler AI-program på senare tid har gjort entré på marknaden har det uppstått en debatt om huruvida den nya tekniken alls bör användas i undervisningssyfte. Den som vet hur man använder programmen kan nämligen utnyttja AI för att fuska, men det är en attityd som enligt Anders Härdevik är banaliserande och begränsande.
– Det är många som vill förbjuda den här tekniken då de är rädda för den. Man vill låtsas som att den inte finns och fortsätta som innan men enligt mig vore det snudd på tjänstefel. Vi behöver prata om vilken roll AI bör ha och att vi bygger vårt framtida användande av tekniken på kunskap istället för rädsla. Det handlar om att öka kunskapsnivån, säger han.
Samtidigt finns det ändå viss anledning att känna oro inför den rapida utvecklingen av AI. I våras krävde en rad techprofiler, med den svenske AI-professorn Max Tegmark i spetsen, att mänskligheten bör pausa all AI-utveckling då tekniken kan utrota mänskligheten. I alla fall om den används oetiskt och programmeras att ha ett syfte som inte gynnar oss människor. En risk som grundskolan tar på stort allvar.
– Som jag ser det är det Tegmark oroar sig för inte AI-teknik i sig utan för hur den används på dagens oreglerade marknad där rovdrift styr hur AI används. Där har vi ett ansvar att lära nästa generation om de här riskerna så att de kan använda AI på ett etiskt sätt, säger Anders Härdevik.
Huruvida olika AI-program ska implementeras på lektionerna i Enköpings skolor återstår dock att se.
– Där kommer vi lyssna på skolornas uppfattning och tar beslut efter att utbildningen avslutats. Finns det något de tycker fungerar bra kommer vi göra vårt yttersta för att åstadkomma det, säger Anders Härdevik.