Svar på insändare av "En hungrig elev" 16/6
Tack för din insändare och engagemang för bra skolmåltider!
Det här med maträtter som alla gillar är svårt - vi som arbetar med skolmåltider vill gärna få era förslag på maträtter som ni tycker saknas.
När matsedeln planeras tittar vi på hur mycket mat som går åt av olika maträtter. Mat som det äts lite av ändras eller tas bort från matsedeln. Överlag så går det åt mycket mat på våra skolor idag och kökscheferna har bra koll på vilka maträtter som inte uppskattas lika mycket.
Många maträtter fungerar bra att tillaga och servera till en hel skola, men vissa rätter som vi får önskemål om att servera kan vara svåra att tillaga och hålla varma till många elever. Ibland handlar det även om att det inte finns tillräckligt med pengar för att servera vissa maträtter.
Skolmåltiderna ska följa livsmedelsverkets ”Nationella riktlinjer för måltider i skolan”. Det serveras till exempel fisk varje vecka och utbudet av grönsaker är stort både i form av salladsbuffé och som del i den varma måltiden. Vi har flera klimatmål och miljömål som påverkar inköpen av livsmedel och arbetet med att minska svinnet.
Vad kul att du är medveten och engagerad i svinnfrågan - men tråkigt att det uppfattas som orättvist när svinnet diskuteras. På våra skolor mäter vi svinnet från eleverna, det är den mat som slängs vid diskinlämningen och som redovisas som tallrikssvinn på tavlan i matsalen. Vi mäter även svinnet från serveringen, det är den mat som inte kan sparas efter lunchserveringen, det svinnet redovisas i ett system som följs upp. Vi tycker att ni elever gör ett bra arbete med att minska det svinn som ni kan påverka!
Vi har gärna en dialog om nya idéer och nya maträtter – kontakta kökschefen på din skola som bokar ett möte tillsammans med dig och vår måltidsutvecklare!