Varje skattekrona ska ge maximal utdelning

Vi vill genom politiska mål påverka och driva de olika förvaltningarna inom kommunen att prestera och leverera så mycket som går, skriver Staffan Karlsson och Peter Book.

Det är tydligt hur olika vi Moderater och Socialdemokrater uppfattar det uppdrag vi har, skriver  Staffan Karlsson och Peter Book.

Det är tydligt hur olika vi Moderater och Socialdemokrater uppfattar det uppdrag vi har, skriver Staffan Karlsson och Peter Book.

Foto: Anders Liljestrand

Insändare2020-09-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare från Matz Keijser, Ros-Mari Bålöw, Marianne van Aller och Lars Engelberg 18/9

Vi delar den inledande beskrivning som Socialdemokraterna (S) gör när det gäller ansvarstagande och ekonomi. Det är ett ansvar som vi Moderater tar på största allvar och där vi känner ett tydligt uppdrag från väljarna. Det är även så att det sker en politisk beredning inom den blågröna gruppen för frågor som handläggs i de olika nämnderna. Att försöka ge bilden av ett motsägelsefullt ledarskap är en felaktig verklighetsbeskrivning som får stå för S.

När man sedan läser resten av insändaren blir det tydligt hur olika vi Moderater och Socialdemokrater uppfattar det uppdrag vi har. För oss Moderater är det uppenbart att vi i den blågröna minoriteten, genom politiska mål påverkar och driver de olika förvaltningarna inom kommunen att prestera och leverera så mycket som går. Varje skattekrona ska ge maximal utdelning. Vi ser även ett värde i att, utan att gå in i detaljlösningar, komma med förslag på hur effektiviseringar av verksamheten kan göras.  Ett sätt att göra det är att ge förvaltningarna utredningsuppdrag. Vare sig politiska mål eller uppdrag bygger på något misstroende eller bristande insikt, vi vet att våra tjänstemän på alla sätt arbetar för att leverera max med hög kvalitet. Den interna arbetsmiljön ska värnas och självklart är trivseln på arbetsplatsen avgörande för resultatet. Detaljkunskapen finns absolut hos tjänstemännen men i alla organisationer är det bra med externa aktörer som ifrågasätter.

Vi har i miljö- och byggnadsnämnden (MBN) drivit, dels att flytta tillsynen av alkohol och tobaksförsäljning från socialnämnden till MBN, dels att låta förvaltningen ta fram ett faktaunderlag för att tillämpa den så kallade Rättviksmodellen med efterdebitering av genomförd tillsyn. Relativt små ändringar/uppdrag som ger rationaliseringseffekter och skapar en ökad tydlighet för de som kommunen har att utöva tillsyn över.

Att som Socialdemokraterna överlåta till förvaltningarna att ensamma jobba med effektiviseringar utifrån synsättet ”de vet bäst” ser vi som kontraproduktivt. Att inte vilja eller våga driva förändring är något som blivit lite av ett signum för Socialdemokratin på alla nivåer. Det är inte till gagn vare sig för förvaltningarna eller kommuninnevånarna. 

Det blir sedan märkligt när Nystart (NE) tillsammans med Sverigedemokraterna (SD) ansluter sig till S. Två partier som gått till val på att säga sig förstå och företräda företagarnas och näringslivets villkor. Kanske för att inget av dem har en tydlig profil utan svänger i uppfattning utifrån fråga eller dagsform hos enskilda företrädare.