Motsägelsefulla budskap av styret

Styrets olika led sänder dubbla signaler om besparingar och effektiviseringar, skriver Matz Keijser, Ros-Mari Bålöw, Marianne van Aller och Lars Engelberg

Styrets olika led sänder dubbla signaler om besparingar och effektiviseringar, skriver Matz Keijser, Ros-Mari Bålöw, Marianne van Aller och Lars Engelberg

Foto: Anders Liljestrand/Arkiv

Insändare2020-09-18 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan inte annat än förundras över hur det moderatledda styret i kommunen resonerar kring ansvarstagandet över ekonomin. Kommunstyrelsens ordförande (KSO) Ingvar Smedlund (M) har varit tydlig med att samtliga nämnder måste bidra till att försöka nå en budget i balans för innevarande år. Varje liten besparing och effektivisering är viktig i det ekonomiska läge vi som kommun befinner oss i. Gott så!

I miljö- och byggnadsnämnden (MBN) har styret, med (M) i spetsen, drivit en fråga om att uppdra till miljöavdelningen att utreda ”översyn av arbetsmetoder och faktureringsmodell för miljö- och livsmedelstillsyn”. Vi har i ett gemensamt politiskt beslut i MBN fastställt en interkontrollplan som pekar på risker med att lägga ofinansierade uppdrag på förvaltningen, då tid tas från kärnverksamheten. Samtidigt har vi vetskap om att miljöavdelningen har en sårbarhet i sin litenhet, där varje arbetad minut måste användas för att uppfylla nämndens samtidiga krav på att intäkterna ska bli så höga som möjligt.

Nämnden har också fått vetskap om att medarbetare uppfattar sig ha för lite tid till kärnverksamheten för att de ska känna sig nöjda med sitt arbete. Det i sig borde vara en tydlig signal om att avdelningen har tufft att hinna med just kärnuppdraget. Den pågående pandemin har inte förbättrat situationen.

Regeringen har precis lagt fram förslag till lagtext om hur faktureringsmodeller kan se ut i landets alla kommuner. Lagändringar kommer med stor sannolikhet att genomföras från 1/1 2022. Att vi då, som enskild kommun, skulle driva en parallellutredning om faktureringsmodeller känns för oss Socialdemokrater som kontraproduktivt och oansvarigt.

Vi vet att förvaltningen ständigt håller sig ajour med lagförändringar och jobbar med omvärldsbevakning. Det som nu ligger på riksdagsnivå följs upp i det dagliga arbetet och ingår redan som en del i kärnverksamheten.

Enligt MBN:s delårsrapport prognostiseras ett underskott på 400.000 kr för innevarande år. Utifrån detta finns det ytterligare anledning att vara försiktig med att lägga ofinansierade uppdrag på förvaltningen med tanke på KSO:s uppmaning till nämnderna.

Nu fick vi i nämnden gehör för vårt avslagsyrkande och det moderatledda styrets förslag föll. Ändå kan man inte sluta förundras över hur man i styrets olika led sänder dubbla signaler och hur det rimmar med att ta ansvar för kommunens hela ekonomi.

Socialdemokraterna i miljö- och byggnadsnämnden