Storleken har ingen betydelse – det är hur väl skolan fungerar

Skolpolitikern Magnus Johansson försvarar besluten om att bygga ut två Enköpingsskolor.

Korsängsskolan är en av de två skolorna som ska byggas ut.

Korsängsskolan är en av de två skolorna som ska byggas ut.

Foto: Anders Jagemo

Insändare2024-08-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Göran Valdemar Lacksells tidigare insändare om att en tryggare skola inte är en gigantisk skola.

Flera insändare i detta ämne har dragit parallellen att en stor skola skapar otrygghet och anonymitet.

Skulle man kunna dra samma parallell med att en större stad har större problem? Självfallet inte, allt beror på hur samhället tar hand om sina medborgare och på samma sätt beror det på hur skolan tar hand om sina elever.

De två skolor som vi pratar om, Bergvretenskolan och Korsängsskolan, har idag klasser med 22–27 elever. Om skolan ökar antalet elever innebär det inte automatiskt att klasserna skulle bli större. Nej, det blir en klass till, 1–2 lärare till och minst ett klassrum till. Det innebär att det inte blir någon märkbar skillnad i klassrummen för eleverna.

Både Bergvretenskolan och Korsängsskolan har stora skolgårdar med stora fria ytor, som dessutom är anpassade för olika åldersgrupper och med tydliga avgränsningar. På Korsängen finns redan lokalerna men som idag används till Westerlundska gymnasiet. Dessa kommer nu byggas om till funktionella klassrum och specialsalar. På Bergvretenskolan kommer en enplansbyggnad att rivas för att ge plats åt ett nybyggt hus med två våningar, samtidigt som man bygger om lite i de befintliga lokalerna. Den stora förändringen på Bergvreten är att man bygger ett nytt kök och matsal, vilket ändå var nödvändigt eftersom de nuvarande utrymmena är både uttjänta och för små.

Tryggheten för eleverna när de är i skolan är att ha närhet till vuxna, engagerad personal och bra skolledning. Båda dessa skolorna har detta. Många barn och ungdomar söker sig till dessa skolor då de också redovisat bra skolresultat. Om inte föräldrarna skulle vara trygga med att placera sina barn i någon av dessa skolor, om barnen söker andra skolor, om resultaten skulle vara dåliga och skolan inte kan locka behöriga lärare. Ja, då skulle jag vara orolig och ifrågasätta om vi gör rätt, men som det är i dag finns inte den oron. Som exempel utlyste en av skolorna i våras tre vakanta lärartjänster. Skolan fick in över 60 ansökningar från behöriga som var intresserade av tjänsterna! Det visar tydligt att Enköpings kommun, skolorna och vårt sätt att arbeta politiskt leder oss i rätt riktning.

Enköpings kommunala skolor är riktigt bra och i en artikel i tidningen ”Dagens samhälle” framgick att Enköping hade högst lärarbehörighet i landet.