Ett levande centrum är allas ansvar

Det är inte enbart politikerna som har ansvar för hur stadskärnan utvecklas, skriver Matz Keijser.

Poltiken styr inte över alla aspekter som skapar ett levande centrum, skriver Matz Keijser

Poltiken styr inte över alla aspekter som skapar ett levande centrum, skriver Matz Keijser

Foto: Maria Hedenlund/Arkiv

Insändare2020-07-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Göran Valdemar Lacksell 10/7

Det känns enkelt att skylla på politiken för hur stadskärnan har utvecklats sedan 1920. Det är fler aspekter som ska vägas in i den komplexitet som innebär en levande stadskärna. Under mina år i kommunpolitiken har vi alltid strävat efter att skapa ett levande centrum. I övergripande planering har butiksytor prioriterats och vid nybyggnation i rutnätstaden krävs att det ska finnas handelsyta i gatuplanen.

Ansvaret för att lokalerna fylls med attraktiv handel åligger inte politiken att lösa. Entreprenörer och fastighetsägare har ansvar att med rätt hyressättning skapa förutsättningar för företag att etableras och ha långsiktighet i sin verksamhet.

Att butiker lämnar centrumlokaler kan vara en konsekvens av dyra lokalkostnader. För att kunna bibehålla lönsamheten väljer man att etablera sig i billigare lokaler i ytterområden, där man kan erbjuda ett större utbud.

Sällanvaruhandeln kräver ofta större butiksytor. Den typen av handel gör att dagligvaruhandeln ser potential att dra nytta av dess attraktionskraft och etableras därför i direkt närhet. Det är efterfrågan och tillgång samt lönsamheten som är avgörande – inte politiken.

Konsumtionen har förändrats de senaste 100 åren. Framför allt sedan e-handelns intåg. Idag är det enkelt att få varor hemlevererade. Det som inte passar skickas enkelt tillbaka. Ett begränsat utbud i centrum gör att många åker till andra städer. Framför allt gäller det ungdomar och unga vuxna. Det går enkelt och snabbt att ta sig till Erikslund och Mall Of Scandinavia för att ha fler butiker att välja på.

Självklart ligger också ansvaret hos oss konsumenter att värna lokalhandeln. I samma EP som Lacksells insändare finns en artikel om Enköpingsbornas upprördhet över att H&M lägger ner. Artikeln avslutas med ett konstaterande att ”tänka på att stötta det lokala för att förhindra fler nedläggningar”. Klokt!

Parkeringsfrågan har länge varit het. Personligen tror jag att det behövs en attitydförändring hos oss konsumenter. Inte alltid förvänta sig att hitta p-plats nära butiken. Självklart ska det finnas tillräckligt med p-platser centrumnära och centralt för den som verkligen har det behovet. Vi behöver frigöra ytor för parkering i anslutning till rutnätstaden, ett bilfritt centrum, bra kollektivtrafik och bättre förutsättningar för gång och cykel. Det är både hållbart, energisnålt och skapar mer harmoni.

Det är enkelt att skylla på politiken, men alla inblandade har ett ansvar för att nå målet att bli Årets Stadskärna 2025. Då måste jag som konsument ställa mig själv frågan: Hur kan JAG bidra?