Blir det lugnare med blandade åldrar?

Hur många år ska lösningen på S:t Iliansskolan räcka, undrar insändarskribenten.

Hur många år ska lösningen på S:t Iliansskolan räcka, undrar insändarskribenten.

Foto: Anders Jagemo/Arkiv

Insändare2019-10-18 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Anders Härdeviks insändarsvar 12/10 

Tack Anders för dina tankar även om de inte innehöll så många svar.
Självklart förstår jag att ni tittat på alternativ (vilka skulle vara intressant att veta) och att man självklart måste se till att alla elever får plats i skolorna med de resurser vi har.Men det finns andra skolor som har plats, vet inte hur det ser ut på landsortsskolor i kommunen men vad jag har förstått är det få av dem som är knökfulla. 


Är det evidensbaserat att det blir lugnare på åldersblandade skolor? De flesta åldersblandade skolor brukar ha de olika stadierna ganska särskilda i den mån det går (olika byggnader, våningar med mera). Jag tror inte det har att göra med hur gamla eleverna är om det är trångt på gemensamma utrymmen utan risken ”störa sig” på varandra ökar vid trängsel. 
Den tidigare sammanslagningen av Munksundsskolan och Enöglaskolan till Västerleden blev inte så bra enligt en del föräldrar från Munksundsskolan. Detta har resulterat i att flera Munkssundselever sökt sig till Ilian för att de inte ville tillbaka till Västerleden, vilket i sin tur gjorde att det blev 5 stycken årskurs 7 klasser detta år mot de beräknade 4 klasserna man hade året innan. Det blev alltså inte så bra när två enheter (skolor) skulle dela på samma byggnad vilket även kommer att ske i detta fall. 
Romberga blir en egen enhet i ett våningsplan, iallafall var det så rektorn på Ilian uttryckte det. Och om jag då räknar rätt finns det bara 2 våningsplan kvar till 3 årskurser på högstadiet vilket borde betyda att någon av dessa årskurser måste dela på sig om de inte ska husera i idrottsbyggnaden eller slöjdsalarna?

Du skriver att denna lösning ska räcka ”några år” framöver. Hur många år är ”några år”, det får man hoppas ni har koll på. Även om ni inte kan ha exakt koll på Enköpings tillväxt så vet ni att det finns stora klasser med barn i lågstadieåldern som ska till Ilian om några år. Finns det plats för dem då? Eller ska man då flytta årskurs 7 till en annan skola så länge, till exempel Bergvreten tills nya skolan är klar? Eller ska Rombergaeleverna flyttas runt igen då?
Ett exempel på en inte långsiktig lösning var Västerledens flytt till Ilian som just de åren var för få elever. Nu har Västerleden högstadium igen då det blev för trångt på Ilian. 

Fick inte något svar angående segregationen heller, hur tänker ni där? Det är ju inte så att denna flytt direkt gynnar integrationen på våra skolor utan snarare tvärtom.