Svar till insändaren ”Tänk långsiktigt för alla elevers skull”, 5/10
Du tar upp frågan om den föreslagna flytten av Rombergaskolans mellanstadium till S:t Iliansskolan, och du är orolig för vad det kommer att innebära på S:t Iliansskolan. Du nämner att det tidigare uppstod konflikter på S:t Iliansskolan och du är orolig för att det ska bli mer sådant när elevantalet ökar. En viktig skillnad jämfört med tidigare är dock att det inte är fler högstadieelever som man nu planerar att fylla på med. En blandning av åldrar hos elever brukar snarare medföra att det blir lugnare på en skola.
Du tar även upp att sjuorna ska splittras lokalmässigt på grund av Rombergaskolans inflytt. Det finns inget beslut som säger att det ska bli så. Tvärtom kommer S:t Ilian att organisera sig på ett sätt som man internt tycker är bra och i en process där medarbetare är delaktiga. Dock kommer vi att arbeta på att särskilja mellanstadiet inom skolan så att de känner att de har en trygg miljö anpassad till just dem.
Vi kommer inte att ta in fler elever än vad S:t Iliansskolan är byggd för. Den är byggd för över 600 elever. När det gäller matsalen behöver man se över mattiderna när fler ska få plats att äta. Om mellanstadiet flyttar in kommer de att nyttja klassrum som blir lediga då högstadiet tar in färre elever nästa läsår samt klassrum som idag är schemalagda 50 procent av skoltiden. Självklart skulle vi önska att alla skolor kunde få ha extra utrymmen, men realiteten idag är inte sådan. Många skolor är överfulla och Romberga är en av dem. Det är inte rimligt att några ska trängas medan andra har tomma lokaler.
Vi bedömer att den föreslagna lösningen ska räcka till några år framöver. Hur det blir i framtiden beror bland annat på hur mycket Enköping växer. Vi planerar för en ny grundskola i de västra stadsdelarna som ska ersätta Enöglaskolan. En skola som visar vår vilja och vår ambition med en jämlik och likvärdig skola – en skola där alla har möjlighet att göra sig själva rättvisa. Den nya skolan byggs för fler elever än idag och förhoppningen är att den står klar senast 2024-2025.
Vi vill förstås inte försämra för några elever och vi har alltid sett över många alternativ innan vi föreslår förändringar. Men vi ska göra smarta ekonomiska val för allas skattepengar. Alla frågor av det här slaget kommer att lyftas i skolornas föräldraråd och det kommer att finnas möjlighet att diskutera alla detaljer. Förändringar som sker görs i enlighet med skolornas risk- och konsekvensanalyser som personalen själv har arbetat fram.