Trots år av anmälningar och brister kan djurägare fortsätta

Uppsala län
Lästid cirka 10 min

I över tio år har en djurägare i Enköpings kommun fått upprepade påpekanden från länsstyrelsen. Orosanmälningar har duggat tätt. Omgivningen mår dåligt av att se hur djur missköts och ifrågasätter hur djurägaren kan få fortsätta eftersom myndigheterna känner till bristerna. Samtidigt lämnar djurägaren in nya ansökningar om att ha djur.

Det är en halvdisig dag på landsbygden norr om Enköping. En man och hans hustru kommer körande längs en väg där de passerar en hage med flera hästar. Paret reagerar på att hästarna ser magra ut.

De tycker det är så illa att frun går ut och tar bilder på hästarna medan mannen sitter kvar vid ratten. Han mejlar sedan bilderna till Länsstyrelsen i Uppsala län och skriver att han tycker att något bör göras.

Samma sak händer när en kvinna passerar hagarna dag efter dag. Hon tittar på gässen som går där utomhus. Hon tycker inte om det hon ser. När hon har kört förbi ett antal gånger kan hon inte hålla sig längre. Hon vill berätta. Hon tar sig också tid att skriva till länsstyrelsen. Hon är orolig över att gässen inte har någonstans att skydda sig mot dåligt väder.

Så här fortsätter det under flera år. Anmälningar kommer in från oroliga som har kört förbi hagarna och reagerat på att hästarna är magra, men även från dem som har varit på gården och sett djuren på nära håll. Djurägaren har bedrivit ridlektioner och haft en så kallad öppen gård för allmänheten.

Turerna kring gården är många. Senast omhändertogs några djur i slutet av oktober men historien går långt tillbaka i tiden. Det visar länsstyrelsens handlingar kring djurägarens verksamhet.

På gården har det genom åren funnits allt från hästar, får och getter till höns, gäss och kaniner. Det har resulterat i otaliga mejlkonversationer mellan länsstyrelsen i Uppsala och djurägaren. Länsstyrelsen har gjort besök, både föranmälda och oanmälda, för att se om djuren till exempel har fått mer hull och bättre boxplatser och väderskydd sedan sist myndigheten var där.

"Hur långt ska det behöva gå för de här stackars hästarna?" Går den här ägarens vilja eller hästarnas välfärd först?" skriver en av anmälarna till länsstyrelsen.

Allmänheten reagerar på att ägaren tillåts fortsätta ha djur efter alla år av brister. En anmälare tycker att länsstyrelsen inte har tagit problemen på allvar. Någon beskriver gården som en misär och är upprörd över att myndigheten "inte gör tillräckligt för att sätta stopp."

Mår dåligt

En av dem som har haft detta framför ögonen i snart 30 år är en av grannarna som tycker att länsstyrelsen borde ha gjort mer.

– Jag tycker inte de följer djurskyddslagen. Vi skickar in bevis på att hästarna inte fick mat och vatten på fyra dagar. Ändå omhändertar man inte djuren. Veterinären gjorde ett utlåtande om en get som hade blodmask och blodbrist. Ändå ges hela tiden djurägaren förelägganden och chansen att rätta till. Problemet är att ägaren rättar bara till för stunden och länsstyrelsen förlitar sig på djurägarens mejl och bilder. Sedan avskriver de ärendet, säger grannen som har läst handlingarna hos länsstyrelsen.

Grannen säger att de är flera som lider av att se djuren lida.

Vi har försökt vara djurens röst

Granne

Anonym

– Det har varit en misär. Det är tragiskt och jag mår jättedåligt av det här. Ibland stänger jag av för att jag orkar inte se allt, men jag har gjort flera anmälningar och hoppats att det ska hända något. Jag tycker att de stackars djuren har lidit nog genom åren. Vi har försökt vara djurens röst. Vi är många som har sett det här i många år. Men det känns som att länsstyrelsen inte tar in vittnesmål från allmänheten och då funderar jag på vad de är till för.

När grannen nu tittar bort mot platsen där djuren hölls senast, så är där i dag tomt.

– Det är inga djur kvar. Ägarna flyttade djuren för några dagar sedan och nu vet vi ingenting om var de befinner sig. Men om jag får veta att de har flyttat till något annat län, då kommer jag kontakta den länsstyrelsen och berätta hela historien. Jag och vi hoppas att en annan länsstyrelse tar sitt ansvar, för det känns ju hemskt om man bara kan flytta djuren och sedan fortsätta lika illa på nästa ställe. Det är ett är ett spektakel och det är synd om djuren.

undefined
Övergivet och öde. Djuren är nu flyttade.
undefined
En av kaninburarna står kvar och vittnar om verksamheten.
undefined
Grannarna upplever och säger att djuren inte fick tillräckligt med mat. Fåren hölls i en trång inhägnad vid den här byggnaden.

Det går att följa händelseförloppet tillbaka till 2013. Då lämnade ägaren in en ansökan om att utöka pågående verksamhet. I ansökan anges att ägaren har en tidigare utbildning som travtränare och har studerat hästföretagande och jobbat i travstall och haft egen häst i 25 år.

Under 2016 kom det in två anmälningar mot gården. 2017 fyra anmälningar. Magra får och kaniner och fåglar utan vatten oroade dem som besökte gården. Länsstyrelsens inspektörer och veterinärer har vid besök konstaterat att fåren hade för trånga fållor, att kaninerna inte hade en hylla i sina burar, att två getter stod uppbundna med samma grimskaft och att det inte fanns tillräckligt med sittpinnar till hönorna. 

I december 2017 gjordes en uppföljande kontroll för att se om bristerna som noterats hade åtgärdats. Dessutom hade ytterligare anmälningar kommit in. Några saker var åtgärdade men nya problem hade kommit till. Som att tackorna hade för blöta bäddar.

Flera anmälningar

I januari 2018 överväger länsstyrelsen att omhänderta djur och att återkalla tillståndet för hästverksamheten. Då svarar ägaren att det har varit upprepade problem med anmälningar, men att det nu ska vara åtgärdat. Hästarna som inte "tog sig i hull" hade avlivats. Ägaren påpekar att det har gjorts stora förändringar i stallet, främst när det gäller hästarna och fåren och att ägaren har gått kurser i fårskötsel.

Mejlkonversation i diariet visar också att djurägaren har varit i kontakt med en foderleverantör för att fråga hur fåren ska utfodras för att deras ull ska bli bättre.

Så här fortsätter det genom åren. 

– Det är så frustrerande att se och höra om det här, säger en annan granne.

– Min son kom springandes och gråtandes när han hittat två döda kaniner här, säger grannen som tog med sig en död kanin och åkte till länsstyrelsen i Uppsala för att visa att den var utsvulten. 

– Jag tycker det är ett märkligt förfarande från länsstyrelsen och inte speciellt rättssäkert att de låter detta få fortsätta. 

undefined
En minigris hölls ensam bakom byggnaden visade det sig vid länsstyrelsens inspektion 2020.
undefined
Minigrisens klövar var för långa, noterade länsstyrelsen.

Under åren har verksamheten fortsatt med djurlekis, ridlektioner och turridning. Våren 2022 upptäcker länsveterinären att det bedrivs verksamhet i sådan grad att det behövs tillstånd som gården inte har trots påpekanden. Länsstyrelsen anmäler ägaren. År 2022 är frågan om vite aktuell eftersom de brister som påpekats inte åtgärdats.

I samma veva får länsstyrelsen ett meddelande från Uppsala läns 4H och deras förbundsstyrelse som har beslutat att upplösa den 4H-klubb som finns på gården. "Efter granskningar så har det framkommit att xxxxx gård under lång tid haft omfattande brister i djurhållningen. Exempelvis har förelägganden från länsstyrelsen inte följts och tillståndspliktig verksamhet bedrivits utan tillstånd. Det är något som 4H inte kan stå bakom. Klubben bryter i upprepade fall mot stadgarna."

Det var ingen 4H-gård

Gården har marknadsförts via sociala medier som en 4H-gård. Men det har aldrig varit en 4H-gård enligt Ellen Johansson Wiss, regionkonsulent på Uppsala läns 4H.

– På En 4H-gård är alla anställda hos oss där vi har en samlad ekonomi och ser till att vi följer stadgarna. Så är inte fallet med den här gården. Det har missförståtts och uppfattats som att det var en 4H-gård. Främst från allmänheten, säger Ellen Johansson Wiss.

Någon hörde av sig till Uppsala läns 4H-förbund och berättade vad man sett när det gällde djurhållningen.

– Det var då vi också förstod att det här har uppfattats som en 4H-gård, trots att det inte var det. Vi startade då en lång utredning, gjorde studiebesök, hade samtal med gården, samtal med Enköpings kommun som hade betalat ut föreningsbidrag och vi förde samtal med länsstyrelsen för att bilda oss en uppfattning.

Det blev missvisande för allmänheten som trodde att det verkligen var en 4H-gård

Ellen Johansson Wiss

Regionkonsulent Uppsala läns 4H

Gården var dock registrerad som en 4H-klubb, vilket innebär att barn och ungdomar kan bedriva sin egen verksamhet på gården, som ponnyridning eller kaninhoppning.

– Vi upplöste den här 4H-klubben eftersom det fanns brister i djurhållningen. Det var heller inte bra att de använde sitt gårdsnamn tillsammans med ordet 4H-gård. Det blev missvisande för allmänheten som trodde att det verkligen var en 4H-gård som hade misskötta djur. 

Kraven är stora på 4H-gårdarna.

– Vi har djurparkstillstånd vilket innebär att vi har jättehöga krav och följer samma lagar som Skansen och andra stora djurparker. Djuren ska ha det extra gott ställt med stora utrymmen. Djuren ska kunna utföra sina naturliga beteenden, som till exempel att grisarna kan lerbada.

Ellen Johansson Wiss och 4H-förbundet har inte haft kontakt med den aktuella gården sedan 2022 då man upplöste 4H-kubben där.

– Det är jättetråkigt att höra att det fortfarande är brister i djurhållningen, säger hon.

Fick kommunala bidrag

Gården har fungerat som en besöksgård. Ägaren har ansökt och beviljats olika stöd på sammanlagt cirka 180 000 kronor av Enköpings kommun, som verksamhetsstöd, integrationsbidrag, lovbidrag och utvecklingsstöd under åren 2020-2022.

År 2022 fick verksamheten avslag på sin bidragsansökan hos kommunen.

"Vi har haft en dialog med den här föreningen under 2021 och 2022 med hänvisning till fördjupade kontroller vi haft, samt dialog med riksförbundet 4H och länsstyrelsen kring djurhållning, men också vissa oklarheter i hur föreningen var organiserad. Resultatet då var att 4H uteslöt föreningen från riksorganisationen och vi meddelade dem att de inte längre kan ses som bidragsberättigad förening då de bryter mot de kriterier som var då gällande. Därmed fick de avslag på sin ansökan om verksamhetsstöd 2022. Föreningen har inte haft några bidrag från oss sedan dess", meddelar Marita Ghafouri, samordnare civila samhället på Upplevelseförvaltningen vid Enköpings kommun i ett mejl.

undefined
En död höna hittades på gården 2020. Den hade varit död en längre tid, enligt länsstyrelsen.

Men historien tar inte slut här. Våren 2023 ansöker ägaren på nytt om att utöka antalet djur. Denna gång kaniner och höns. Samma månad kommer en anmälan från en besökare som skriver att hon inte trodde det kunde vara så illa på en gård i Sverige. Hygien, säkerhet, magra djur, trånga boxar. Besökaren reagerade på att en "öppen gård" får se ut så.

Senare samma år gör länsstyrelsen bedömningen att ägaren har gjort förbättringar och beslutar att upphäva ett djurförbud. Under 2023 kommer ännu fler anmälningar. 

"För mig är det orimligt att hästarna rids som är så pass avmagrade så revben och knotor syns."

 I maj 2023 ansöker ägaren på nytt om ny verksamhet. Samtidigt kommer det samtal om lösa kaniner och kaniner utan foder. 

I juli 2024 är det dags för ny kontroll och även då upptäcks brister. En mycket mager get. En häst med för lite hull. Kaninerna saknade tillgång till hö. Under sommaren 2024 ska djuren flyttas. En veterinär skulle kontaktas men det glömdes bort av djurägaren. 

En orosanmälan kommer från en närliggande verksamhet i det område dit ägaren har flyttat djuren. För små utrymmen, skaderisker och andra brister konstateras.

Anmälningar fortsätter att komma in och ägaren ansöker samtidigt återigen om ny verksamhet så sent som i augusti i år.

Grannar ringer polisen

Omgivningen börjar ifrågasätta vad länsstyrelsen gör. "Djuren svälter och saknar vatten. Kaninungar har dött av uttorkning. Fåren och getterna får bara gå i en liten fålla, tre stora kaniner sitter i en liten bur".

I september är problemen kvar. "Inga punkter har åtgärdats sen vi var där på besök. Fortfarande inget strö till får och getter och de får inte komma ut i någon hage" konstaterar länsstyrelsens handläggare.

Den 16 oktober hör någon av sig till länsstyrelsen med ännu ett fång av oro.

Grannar ringer till polisen som åker till platsen mitt i natten den 11 oktober. Den 23 oktober beslutar länsstyrelsen att omhänderta två av hästarna. Resterande djur har flyttats av ägaren.

En polisanmälan görs av allmänheten om djurplågeri. Anmälan är nu ett ärende hos åklagarkammaren.

Enköpingsposten har varit i kontakt med djurägaren som avböjt en medverka för att ge sin version av händelserna.