Vill fortsätta utveckla Autumn race – med militärflyg

I höst ska motorcyklarna inta åkermarkerna Örsundsbrotrakten igen. Den här gången hoppas arrangören Stefan Pontán att man kan lägga det tidigare på säsongen – och krydda eventet med påhälsning av Jas Gripen.

Stefan Pontán, arrangör för Autumn race.

Stefan Pontán, arrangör för Autumn race.

Foto: Andreas Segersköld

Välgörenhet2024-03-01 05:00

De senaste åren har Stefan Pontán arrangerat Autumn race utanför Örsundsbro. Evenemanget har växt sig allt större och förra året var det största sportevenemanget i Enköpings kommun med besökare från hela landet.

Inför årets upplaga av racet vill arrangören göra det ännu större och göra justeringar från tidigare år. Den som besökte Autumn race i höstas blev snabbt varse om att gummistövlar var något av det allra mest essentiella att ha på sig för att ta sig fram på den leriga åkern. 2024 är tanken att ha racet tidigare på året.

– Planen är att köra i september. Det finns en helg den månaden där det inte är någon annan större tävling, säger Stefan Pontán och fortsätter:

– Vi har pratat om att köra en tvådagars-tävling och då köra kvalen på lördagen och finaler på söndagen. Då får man folk att stanna kvar. Och om man kör över två dagar kan man också ha fler klasser. Det finns många idéer.

Stefan Pontán har tidigare varit inblandad i det mesta kring racet. I år är planen att Göta MS ska ha hand om fler delar i evenemanget.

– I år tar Göta MS en större roll och jag ska försöka dra in pengar. Jag springer runt som en yr höna, det är inte mänskligt att en person ska dra i allt det här, säger Stefan Pontán.

Likt tidigare år kommer det ekonomiska överskottet från tävlingen gå till en välgörenhet. Men det är inte klart än vart pengarna som man hoppas samla in ska gå. Efter racet i höstas donerades 306 000 kronor till Barncancerfonden. Men arrangören själv är tveksam om man kommer kunna komma upp i dem summorna under kommande race.

– Frågan är hur det går att få ihop pengar med tanke på lågkonjunkturen. Förra året gick mitt företag in med 100 000 och köpte in gastutor och hattar för att höja stämningen. Det blev ju ett jäkla drag. Men jag tror inte att vi kommer kunna gå in med så mycket pengar i år, som det ser ut nu.

Men idéer kring hur man ska kunna utveckla evenemanget finns. Förra året ville Stefan Pontán att försvarsmakten skulle flyga över åkern med helikopter. Då var han för sent ute med sin bokningsförfrågan. Inför årets race har han sett till att vara ute i god tid.

– Försvarsmakten har ansökt om att få göra en överflygning.

Med helikopter då?

– Nej, med Jas Gripen. Vi var ute försent med ansökan förra året. Så nu har jag bokat upp varenda helg i september. Det är lättare att boka av än att boka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!