Locker Room Talks Olle Ekman, 20, är i Vegahallen för andra veckan i rad för att träffa Tierp Hockeys U12-pojkar. I dag är planen att de ska diskutera vilka förväntningar som finns på killar och män.
Sessionen i omklädningsrummet inleds med en aktivitet: pojkarna delas in i par där de ska hitta tre olikheter hos varandra. Tre egenskaper, påpekar utbildare Olle. Ett par minuter senare ska egenskaperna redovisas.
– Han är gay, jag är straight! utbrister Alex och får alla lagkamrater att skratta.
– Jag är inte alls gay, svarar Sebastian.
Olle ingriper direkt.
– Varför skrattar vi?
Några sekunders tystnad följer innan bortförklaringarna börjar hagla. ”För att han sa fel”, ”för att vissa skämtar om det” och så vidare. Olle försöker igen.
– På riktigt, vad är det som är kul med att någon är bög?
Nytt fniss. Nu är det ordvalet ”bög” som är roligt. Men sedan tar diskussionen fart: någon säger att det inte är fel att vara homosexuell, man får vara kär i vem man vill. En annan tycker att det är konstigt att killar är ihop med varandra, och får medhåll.
– Det är inte fel att tycka så. Men varför tror ni att man tänker så? undrar Olle.
”Kanske för att det är vanligast att ha en mamma och en pappa”, säger Oskar. ”Två killar kan inte få barn”, säger Elias. Öppenheten är plötsligt total och diskussionen i full gång. Men plötsligt börjar den ena bänkraden skratta rakt ut. Andreas, som sitter i hörnet, gör handikapp-gester där han slår ena handen mot sitt bröst.
Olle försöker bringa ordning igen.
– Tycker ni att det där är schysst? Att härma vissa människor och skratta åt det?
Historien upprepas: ”Vi skrattar inte åt det, Andreas gjorde roliga grimaser”, säger Erik. Men utbildare Olle Ekman ger sig inte. Han ställer fler frågor och får återigen igång en dialog med spelarna samtidigt som han försöker se till att alla sitter ner och lyssnar på kamraterna.
Som den uppmärksamme noterade i del 1 är nyckelordet DIALOG i Locker Room Talks koncept för att "stoppa skitsnacket". Att få till ett snack med barn och ungdomar, inte föreläsa.
– Vi ställer hela tiden frågor för att de ska tänka till själva, jag ska inte göra det åt dem. Jag tror det är så man kan göra skillnad, säger Olle Ekman.
Du är tidigare fotbollsspelare, och jag själv har spelat hockey. När vi var tolv hade vi nog aldrig diskuterat såna här ämnen.
– Inte en enda gång tror jag, man pratar ju inte om det. Hemma lyfts inte såna ämnen, det kommer ju inte naturligt, och lärare i skolan säger åt elever att vara tysta för att kunna fortsätta med sin lektion.
Det blev alltså inte alls som planerat i dag. Inget snack om könsnormer och manlighet, i stället 35 minuters prat om varför det är så kul att skämta om homosexuella och funktionsnedsatta.
– Kommer det upp ett ämne som är viktigt: skit i det du planerat. Uppstår en diskussion är det öppet mål, så även om jag inte hann med något som var planerat i dag handlar det om att få killarna att förstå att hur vi pratar påverkar alla omkring oss.
När jag frågar U12-lagets tränare Magnus Borger om det finns ett särskilt ämne han tycker killarna behöver reflektera kring är svaret:
– Språket vi använder, och det handlar ju mycket om ens egen bakgrund. Det är jättebra att Locker Room Talk träffar killarna i den här åldern för nu börjar det bli lite hårdare ord mellan dem.
Fotnot: Alla namn på spelarna är påhittade.