Smilla på väg mot en ny match: "Vill försvara titeln"

Världsmästaren i thaiboxning Smilla Sundell är på väg mot en ny match. 18-åringen planerar att komma hem till Örsundsbro på träning och semester i sommar efter att ha försvarat bältet.

Smilla Sundell vid titelmatchen för precis ett år sedan när hon blev den yngsta världsmästaren någonsin i thaiboxningens stråviktsklass.

Smilla Sundell vid titelmatchen för precis ett år sedan när hon blev den yngsta världsmästaren någonsin i thaiboxningens stråviktsklass.

Foto: Privat

Thaiboxning2023-04-11 19:00

När EP är i kontakt med henne inför påskhelgen ligger hon i hårdträning inför nästa match. Hon berättar att matchdatum ännu inte är officiellt, men att det finns ett kontrakt med ONE Championship.

Målet är att försvara titeln.

– Den kommande fighten kommer att bli på Lumpinee stadium i Bangkok, förklarar Smilla Sundell.

Men hon tillägger att det ännu inte handlar om att gå en ny match om världsmästartiteln i muay thai. Den kan bli senare i år.

– Jag har två fighter på g nu om allt går som det ska, berättar hon.

– Planen är att jag efter min titelfight kommer hem och tränar ett tag över sommaren, förklarar Smilla Sundell.

För ett år sedan, i april förra året, blev hon den yngsta världsmästaren någonsin i thaiboxningens stråviktsklass när hon besegrade den sju år äldre amerikanskan Jackie Buntan i Singapore. 

Smilla Sundell skrev på för organisationen ONE Championship som 16-åring, blev proffs på heltid efter att ha bott i Thailand tillsammans med familjen under flera år. När familjen flyttade till Örsundsbro stannade hon kvar och satsade fullt ut på sporten. I februari gick hon första proffsmatchen och två månader senare var hon världsmästare.

Trots världsmästartiteln är hon nästan okänd i Sverige. EP träffade henne i Pepparrotsbadets kafédel och gym i somras när hon körde ett morgontidigt träningspass utan att några autografjägare kastade sig över världsmästaren.

Men Enköpingsborna är knappast ensamma om att inte känna till världsmästar-Smilla. Inför Idrottsgalan tidigare i år, konstaterade Svenska Dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad att trots att budo- och kampsportsförbundet var ett av de mest framgångsrika specialförbunden med 59 pallplatser i internationella mästerskap, så var ingen kampsportare nominerad i någon av kategorierna på galan.

"Närmast att komma med var Smilla Sundell, 17 år, i kategorin Årets nykomling. Smilla Sundell är ett stort namn i framför allt Thailand och hon tävlar i MMA - thaiboxning och kickboxning. Ifjol tog hon hem världsmästartiteln i organisationen One Championship och är därmed den yngsta titelhållaren någonsin. Sundell räckte dock inte ända fram i den stenhårda konkurrensen när nomineringsjuryn samlades i november för att plocka fram kandidaterna i galans kategorier".

Kanske kan ännu en Smillaseger i en titelmatch om världsmästarbältet ändra på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!