Skidspåret lockar motionärerna när möjligheten finns

På vägen till gymmet? Eller få in milen inför Vasaloppet? De farbara spåren får Enköpingsborna att flockas vid Gånstaspåret.

Gånstaspåret visade sig från sin vackraste sida under vintereftermiddagen.

Gånstaspåret visade sig från sin vackraste sida under vintereftermiddagen.

Foto: Andreas Segersköld

Skidåkning2024-01-09 11:00

Motionspasset

Den stora digitala termometern vid målgången visar 15 minusgrader vid Gånstaspåret i Enköping. Snön knarrar som aldrig för när man tar sig mot skidspåret.

Kylan är påtaglig, men det är inget som skrämmer Enköpings skidentusiaster. Det är fullt med bilar parkerade intill Gånstagården. I spåret är det fullt med skidåkare som tar sig fram i den vita snön som gnistrar i solskenet.

Skidåkning är inte alltid möjligt i Enköping vintertid. Men den här vintern är, så här långt, optimal för den som gillar att motionera i skidspåren. I spåret träffar vi David Svedberg och Håkan Ottosson. De försöker få så många mil i benen som möjligt inför Vasaloppet.

– Det har inte blivit så många mil än, jag har haft problem med ryggen. Så det har blivit runt tio mil i vinter, berättar Håkan Ottosson.

Hur många mil behöver du ha i benen innan det är dags?

– Mellan 70 och 100 kanske, om man ska åka ordentligt, säger Håkan Ottosson och David Svedberg fyller i:

– Då får du ligga i ordentligt nu, Håkan.

Håkan Ottosson har åkt Vasaloppet 19 gånger. Och när möjligheten finns brukar en del av träningen ske i just Gånstaspåret. När det är barmark i Enköping brukar han och David Svedberg få vända sig till Västerås eller Bålsta för att få tag i farbara spår. David Svedberg är imponerad över den nuvarande kvalitén på skidspåret i Gånsta.

– Så bra som det är nu är nog första gången på tio år. Under den tiden har det varit någon enstaka vecka som det varit så här fint, säger han.

Vad är det som är så bra med skidåkning?

– Det är härlig motion som är ganska skonsam mot kroppen. Det är härligt att åka, just den här vita snön gör ju upplevelsen vacker också.

Peter Ärnils har precis tagit av sig skidorna, som är av modell äldre, när vi träffar honom på parkeringen intill spåret. Han har givit sig ut i skidspåret för första gången på nio år.

– Jag har hyrt skidor på fritidsbanken. Min fru, hennes syster och min dotter ska åka tjejvasan. Så jag tänkte att jag skulle kunna bidra med några mil jag också, säger Peter Ärnils.

Hur var det att stå på skidorna igen?

– Teknik- och vallamässigt var det lite av en katastrof. Men det är kul med motion!

Brukar du träna annars också?

– Jag är ute och går varje morgon. Det behövs för min gamla kropp. Ibland springer jag men det blir mest gång. Att åka skidor är roligare än att gå. Vi har ju inte världens bästa vinterväder jämt, men i år är det bra. Så jag kommer köpa egna grejer till nästa år. Det kanske blir något lopp också. Men då vill jag vara mer förberedd, säger Peter Ärnils.

Eddie Liebl är på väg ut i vinterlandskapet för att ta sig till utegymmet som ligger längs med det skidpreparerade elljusspåret.

– Idag var det lite sponant. Jag ska träffa en kompis på relaxen på Pepparrotsbadet. Så jag passar på att dra en repa upp till utegymmet och sen tar jag skidorna tillbaka till bilen, säger han.

Hur kommer det sig att du tar skidorna till gymmet?

– Jag tycker det är kul med lite variation. Nu finns det ändå spår och de är fina också. Jag åker en del skidor. Jag bor i Fjärdhundra och det finns spår där också men det är bättre här i Gånsta. Där är spåret bara 2,5 kilometer och ganska kuperat. Här får man jobba lite mer, det tycker jag är skönt.

Vad är det bästa med skidåkningen?

– Man får en skön blandning av fart och lagom intensitet. Det går ju snabbare än att gå, så tycker man om fart är det bra, säger Eddie Liebl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!