Klassisk simtävling tillbaka

Nu är det dags för nya Skarpansimmet. Efter ett långt uppehåll är det åter dags att kasta sig i vattnet på lördag.

Förhoppningsfull. Andreas Engström från SK Ena hoppas att många ska simma på lördag.

Förhoppningsfull. Andreas Engström från SK Ena hoppas att många ska simma på lördag.

Foto: Privat

Simning2017-08-16 06:05

Den 19 augusti är det alltså nypremiär för Skarpansimningen, efter ett uppehåll på 25 år. Motionsloppet i Mälarens vatten utanför Bredsand har gamla anor. Redan 1930 arrangerade EAI den första upplagan. Den gången öste regnet ned och tävlingsledningen tänkte ställa in, men simmarna ville annorlunda. 16 stycken kom till start och Erik ”Simmar-Pelle” Pettersson var först över mållinjen på tiden 36 minuter och 30 sekunder.

– Vi får hoppas att årets upplaga har bättre tur med vädret och att betydligt fler kommer till start, säger Andreas Engström från SK ENA som är arrangör för årets simningar.

I år ingår loppet som en del av Enköpingsklassikern. Det går att anmäla sig till tävlingsklass, motionsklass eller ungdomsklass. Förutom huvudsträckan på 1500 meter kan man välja att simma halva distansen. Ungdomsklassen simmar 200 meter.

Tidigare år har starten gått från klipporna på Skarpberget med målgång vid bryggan i Bredsand. En sträcka på ca 1500 meter. När Nya Skarpansimmet har premiär så har tävlingsledningen fått tänka om. Säkerhetsfrågor gör att både start och målgång kommer ske vid Bredsand. Banan kommer gå i riktning mot Skarpan.

– Efter 750 meter rundar simmaren en boj och på så vis blir huvudloppet 1500 meter långt - men framförallt betydligt enklare att överblicka utifrån säkerheten, menar Andreas Engström.

Ett antal båtar och kanoter kommer finnas placerade utmed banan ifall något skulle hända.

Nu återstår att se om arrangören kan locka fler deltagare än någonsin, och slå det gamla deltagarrekordet från 1980. Då kom 112 personer till start. Ingen omöjlighet då intresset för simning i öppet vatten är större nu än det varit på länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!