Hanssons rekordstart: "KĂ€ndes skitbra"

Sophie Hansson startade kortbane-VM i rekordfart. Hon slog svenskt rekord redan i försöken pÄ 50 meter bröstsim.
–Det kĂ€ndes skitbra, sĂ€ger hon.

Sophie Hansson ser nÄgot förvÄnad ut efter sitt svenska rekord pÄ 50 meter bröstsim redan i försöken i VM.

Sophie Hansson ser nÄgot förvÄnad ut efter sitt svenska rekord pÄ 50 meter bröstsim redan i försöken i VM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-16 08:39

Bröstsimsspecialisten putsade sitt eget svenska rekord, satt pÄ SM i förra mÄnaden, med elva hundradelar till 29,57.

Bara vÀrldsrekordhÄllaren Alia Atkinson, Jamaica, som simmade pÄ banan bredvid, var snabbare. Med futtiga tvÄ hundradelar.

– Jag hade en riktigt bra första lĂ€ngd och kom in perfekt i vĂ€ndningen och fick med mig en jĂ€kla massa fart. Det enda jag kan vĂ€ssa Ă€r mĂ„lgĂ„ngen, annars var det ett jĂ€ttebra lopp, sĂ€ger Hansson som var först ut av svenskarna i VM.

"Lite förvÄnad"

Det Àr sÀllsynt med rekord redan i försöken, men Sophie Hansson var pÄ hugget. Kanske inspirerad av de formel 1-tester som hon och övriga i laget tittade pÄ i Abu Dhabi i gÄr.

– Jag Ă€r lite förvĂ„nad faktiskt. Det var kaos i uppvĂ€rmningsbassĂ€ngen, sĂ„ jag tĂ€nkte hur ska jag hinna vĂ€rma upp? Men jag hittade en bra variant, det var tillrĂ€ckligt, berĂ€ttar hon.

Sophie Hanssons huvuddistans Àr 100 meter bröstsim dÀr hon tog EM-guld och blev OS-sexa i somras. Nu visade hon direkt att hon kan vara med och utmana pÄ halva distansen ocksÄ, dÀr hon inför VM Àr tia i vÀrlden den hÀr sÀsongen.

Även Klara Thormalm gick vidare till eftermiddagens försök med 14:e tid pĂ„ 30,39.

Snabba i lagkappen

Det blev en smakstart för Sverige pÄ mÀsterskapet och samtliga svenska simmare gick vidare frÄn försöken.

Louise Hansson tog sig vidare pÄ 100 meter ryggsim och noterades för fjÀrde tid sammanlagt pÄ 56,41 och Hanna Rosvall hade 14:e tid med 58,33. Amerikanskan Katharine Berkoff var snabbast pÄ 55,92.

Erik Persson gick vidare till semifinal pÄ 100 meter bröstsim med 14:e tid, 57,86. Perssons huvudgren Àr den dubbla bröstsimsdistansen dÀr han blev Ätta i OS-finalen.

Sverige Àr ocksÄ klart för final pÄ 4x100 meter frisim efter att ha vunnit sitt försöksheat med tiden 3.32,06, nio hundradelar frÄn det svenska rekordet frÄn 2010. I laget simmade Michelle Coleman, Sarah Sjöström, Sara Junevik och Louise Hansson.

Sverige hade fjÀrde bÀsta tid i försöken.

Det Àr tajt i toppen och det skiljde bara 69 hundradelar mellan de fyra första lagen. NederlÀnderna var snabbast pÄ 3.31,39.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om