Tidigare i år blev Svenska Rugbyförbundets ordförande Helena Proos samt vice ordförande Tomas Berg anmälda för misstankar om jäv till Riksidrottsnämnden av styrelseledamoten Sean Rollings. Det började med att transferfönstret förlängdes där syftet var att underlätta för klubbarna som drabbats av pandemins efterdyningar. Proos var däremot inte delaktig i detta beslut just för att hon kunde anses vara jävig på grund av hennes roll som ordförande för ERK, som i samband med förlängningen av transferfönstret fick igenom tre värvningar.
I augusti friades både Proos och Berg i riksidrottsnämnden då Rollings inte kunnat styrka sina påståenden om jäv.
Konsekvenserna av anmälningarna blev att Tomas Berg och sekreterare Erica Göthberg avgick. Som en följd av detta lämnade även Helena Proos sitt uppdrag.
– Finns det folk inom styrelsen som tror man har som avsikt att driva egna agendor blir det svårt att gemensamt driva förbundets långsiktiga arbete framåt. Det visar också på en kultur som måste förändras, säger hon.
Men anmälningarna verkar inte ha varit det enda problemet som funnits i Svenska Rugbyförbundet. Runt tio personer har avgått från förtroendevalda poster och enligt Anja Näslund, tidigare ordförande för valberedningen, har arbetsmiljön inom förbundet i flera års tid eskalerat åt ett alltmer negativt håll.
– Jag avgick för att jag inte var säker på att jag kunde klara av mitt uppdrag. Som valberedningsordförande har man i uppgift att nominera personer till styrelsen, och det är någonting jag inte kan sätta på mitt samvete då jag vet hur många det är som mått dåligt här.
Anja Näslund ser stora problem med hur många inom förbundet uttrycker sig till kollegor och menar att det måste ske rejäla förbättringar i värdegrundsarbetet. Det baserar hon även på avslutssamtal hon haft med tidigare medarbetare som antytt på att det råder ett skadligt arbetsklimat.
– Jag tror vi behöver en extern och objektiv bedömning av vad våra utmaningar är och hur vi ska lösa dem. Jag hoppas att vi har mod att ta hjälp så vi får de rätta förutsättningarna. Det är synd att vi har kommit till det här läget. När jag blev omvald i april hade jag en tilltro för styrelsen och organisationen. Jag trodde inte att jag två månader senare skulle ha en klump i magen av att jobba här.
Inför det extrainsatta årsmötet den 17 oktober har Näslund erbjudit sig en samordnande roll. Hon kommer ansvara för att samla in namnen för de som är nominerade till de vakanta posterna och eftersom det inte finns någon valberedning är det nu upp till föreningarna och medlemmarna att nominera kandidater. Deadline för nomineringarna är 3 oktober.
Allan Mabon, tidigare lekmannarevisor för Svenska Rugbyförbundet, kommer närvara på årsmötet, men han är fast besluten om att inte nominera någon från hans förening Stockholm Exiles. När han hörde talas om anmälningarna var det enligt honom ett enkelt beslut att avgå. Trots att han inte jobbat särskilt nära styrelsen har även Allan upplevt en brist på respekt från vissa medarbetare.
– Själva anmälan var ett enormt övergrepp. Det är tråkigt att så mycket tid läggs på interna konflikter istället för att utveckla sporten.