Därför hoppar Proos av som ordförande

Helena Proos hoppar av uppdraget som ordförande i Svenska rugbyförbundet.

Helena Proos avgår som ordförande i Svenska rugbyförbundet bara fyra månader efter det ordinarie årsmötet i april.

Helena Proos avgår som ordförande i Svenska rugbyförbundet bara fyra månader efter det ordinarie årsmötet i april.

Foto: Oscar Ågren/Arkiv

Rugby2021-08-18 18:00

– Det är inte meningsfullt att fortsätta när vi under en lång tid inte har gått i takt i förbundsstyrelsen, säger hon till EP.

Det är bara fyra månader sedan hon valdes till ordförande vid det ordinarie årsmötet.

Men redan i oktober förra året hoppade hon in i rollen när dåvarande ordföranden Daniel Sörensson lämnade av personliga skäl.

När Helena Proos fortsatte efter årsmötet i våras var hon optimistisk och talade om viljan att förändra. En stor del av diskussionen på det digitala årsmötet som ajournerades efter sex timmar och avslutades två veckor senare handlade, enligt Proos, om hur förbundet ska kunna uppnå Riksidrottsförbundets procentmål om minst 40-60 när det gäller män och kvinnor.

En jämnare könsbalans ska, enligt RF, bland annat leda till allmän kompetenshöjning.

Men det är primärt inte jämställdhetsfrågor som gjort att hon nu hoppar av, förklarar Proos, som också är ordförande i ERK.

– När både förbundets vice ordförande Tomas Berg och sekreteraren Erica Göthberg meddelade i torsdags att de tänkte hoppa av känner jag att det inte är meningsfullt att arbeta vidare.

Som motivering förklarar Helena Proos och de andra på förbundets hemsida att "det inte längre finns vilja till utveckling och stöd från organisationen för förändring”.

Samtidigt finns en jävs-anmälan mot Proos och vice ordföranden som just nu behandlas av Riksidrottsnämnden.

Beslutet blir offentligt när ärendet har avgjorts, men Helena Proos säger att anmälan kommer från en annan styrelseledamot som anser att Proos medverkat till beslut som har gynnat ERK, när det gäller förändrade tider för spelarövergångar. 

– ERK hade gynnats mer om reglerna inte ändrats, menar hon.

Har avhoppet något att göra med anmälan och svårigheten att ha dubbla roller?

– Det är inte det avgörande, men finns med som en parameter. Det handlar mer om att antingen vilja utveckla och förändra, eller vara kvar i gamla strukturer. Min tanke var inte att det skulle vara permanent med dubbla uppdrag.

– Samtidigt är rugby-Sverige litet och min företrädare Daniel Sörensson var ordförande i Pingvin samtidigt. Svårigheten är att det blir väldigt betungande och tidskrävande med dubbla uppdrag, säger hon.

Nu har Svenska rugbyförbundet kallat till ett extra årsmöte den 17 oktober.

Trots kritiken mot klimatet i förbundsstyrelsen ser hon positivt på det sportsliga läget.

– Vi har fantastiska förbundskaptener i våra landslag och det kommer nya klubbar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!