Sökes: En tävlingsbana

Trots att Uppsala är Sveriges fjärde största stad saknas det en tävlingsbana som uppfyller kraven. ”Det är den stora begränsningen i Uppsala”, säger Pär Englund på Upplands Idrottsförbund.

Alexandra Eriksson är verksamhetschef på Lurbo ridklubb.

Alexandra Eriksson är verksamhetschef på Lurbo ridklubb.

Foto: Pontus Stark

Ridsport2019-06-20 08:00

I februari 2018 hölls ett möte där ridklubbar och kommunpolitiker samlades på Lurbo ridklubbs anläggning strax utanför Uppsala. Ridsportens framtid var på agendan och klubbarna hoppades på en större förståelse och ett ökat stöd från politikerhåll. Drygt ett år senare är UNT tillbaka på samma plats där mötet ägde rum.

– Vill du ha kaffe?, frågar Alexandra Eriksson, verksamhetschef på Lurbo.

Vi slår oss ner vid ett av borden i samlingslokalen där mötet hölls. Tanken är att bland annat reda ut vad som egentligen hände efter det där sammanträdet.

Gav det någon effekt?

– Det tycker jag. Vi har fått ett större bidrag ekonomiskt samtidigt som det känns som att politikerna har fått upp ögonen mer för ridsporten. Driftsbidraget har nästan dubblerats, säger Alexandra Eriksson.

Med det sagt är allt långtifrån perfekt. Det finns ett upprustningsbehov på många av ridsportsanläggningarna i Uppsala.

– Vissa har väldigt låg standard medan andra har väldigt hög, säger Alexandra Eriksson.

Det finns en del saker som skulle behöva förbättras hos Lurbo Ridklubb, berättar Alexandra Eriksson. Bland annat finns det fortfarande inget separat herr- och damomklädningsrum utan alla får byta om på samma ställe. I ridhusen hänger det elslukande lampor som avger ett dåligt ljus och resulterar i en saftig räkning.

– Vi vill byta till LED-belysning i ridhuset. Det skulle vara mycket bättre för miljön samtidigt som vi skulle spar många kronor per år. De pengarna skulle vi kunna lägga på något annat, säger Alexandra Eriksson som samtidigt är noga med att poängtera att det finns föreningar som har det sämre ställt.

Lurbos anläggning ägs av det kommunala bolaget Sportfastigheter.

– De vill inte investera i andra lampor och ett annat, modernare, uppvärmningssystem. Vi har en dialog med dem men får inte särskilt mycket gehör för det. Vi betalar ju hyran – inte dem.

En annan sak som efterfrågas i Uppsala är en riktigt bra tävlingsanläggning. Det finns ingen sådan som uppfyller kraven som det ser ut idag.

– Vi måste åka till Enköping för att kunna tävla på en sådan bana. Jag skulle säga att det är ganska konstigt med tanke på att Uppsala är Sveriges fjärde största stad.

Det har genomförts en enkät i Uppsala där man undersökte statusen på ridsportsfaciliteterna i närområdet. Då tillfrågades klubbarna i Uppsala om vad de tycker och tänker.

– Det man var överens om där var att det behövs en tävlingsanläggning och att det behövs ett större stöd för de anläggningar där det bedrivs ridskoleverksamhet. Den stora begränsningen i Uppsala är att det saknas en ordentlig plats att tävla på. Kanske kan man hitta någon typ av lösning där kommunen bygger en anläggning som klubbarna sedan kan hyra in sig på. Det får den här utredningen visa, säger Pär Englund, som genomförde enkäten och är Idrottskonsulent på Upplands Idrottsförbund

Ägarförhållandena på anläggningarna i Uppsala varierar. De kan vara kommunala, privatägda eller så är det så äger föreningen sin egen.

– De privat- och föreningsägda har det svårare. Det är höga kostnader både för djur- och anläggning. Utredningen får visa vad kommunen kan göra för att jämna ut förutsättningarna och se till att det blir mer jämställt oberoende av vart man bor.

Fakta – enkätundersökning inom ridsporten

SISU Idrottsutbildarna Uppland har i sitt utvecklingsarbete med ridsportföreningarna i Uppsala upptäckt ett behov av att genomföra en dialog för att se över ridsportens behov. Dialogmötet som genomfördes i slutet av mars föregicks av en enkätundersökning som genomfördes av Upplands Idrottsförbund bland ridsportföreningarna i Uppsala kommun för att kartlägga behoven. Pär Englund och Madeleine Andersson från Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Uppland genomförde undersökningen och dialogmötet med ridsportföreningarna och de lämnar följande sammanfattning:

• Enkätundersökningen visar på att ägarförhållandena på ridanläggningarna i Uppsala varierar. Tre av anläggningarna ägs av föreningarna själva, några andra ägs av privatpersoner samt företag och en anläggning ägs av ett kommunalt bolag. Undersökningen visar även att det finns ett stort renoverings- och utvecklingsbehov på de föreningsägda anläggningarna. En stor skillnad mellan ridanläggningar och andra idrottsanläggningar är att ridsportföreningarna har även en stor kostnad med djuren förutom själva anläggningskostnaderna. Några andra stora behov som kom fram för dessa anläggningar hygien- och sociala utrymmen.

• Dialogmötet visade på att det saknas en tävlingsanläggning för ridsporten. En framtidsvision finns om en gemensam kommunal tävlingsanläggning i vilken föreningar kan hyra in sig. Det kom även fram att det ekonomiska läget är bekymmersamt för de flesta av ridsportföreningarna och behovet är stort vad gäller att utveckla och renovera befintliga anläggningar. Föreningarna efterfrågar även att kommunen behandlar ridanläggningarna mera jämlikt.

• På dialogmötet fanns det även med representanter från Uppsala kommun som kort efter dialogmötet beslöt att genomföra en ridsportutredning. Initiativtagarna till enkäten hoppas att denna utredning ska leda till att ridsportens situation i Uppsala förbättras och att de behov som finns möts.

Källa: Upplands idrottsförbund

Artikelserie

Just nu genomförs en kommunledd utredning kring förutsättningarna för häst- och ridsport i länet. Upsala Nya Tidning tillsamans med Enköpings-Posten går på djupet i ämnet – med ett uppslag om ridsport varje torsdag under våren och sommaren. Läs samtliga delar på vår sajt.

Torsdag 9 maj: Uppsala kommuns utredning.

Torsdag 16 maj: Nye ord­föranden i Upplands ridsportförbund.

Torsdag 23 maj: Terapeuten med känsla för hästar.

Torsdag 13 juni: Möt ­Michael Schultz.

Torsdag 20 juni: Lurbo ridklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!