Jump Club hoppade hem SM-guldet

Målet var guld. Det blev guld. Jump Club ridsportförening hoppade hem 2020 års svenska mästerskap i Strömsholm på söndagseftermiddagen.

Jump Club red hem SM-guldet i hoppning på söndagen.

Jump Club red hem SM-guldet i hoppning på söndagen.

Foto: Roland Thunholm

Ridsport2021-01-31 16:47

Nu får de sex ryttarna som varit med från kvalet fram till sluthoppningen dela på en kvarts miljon kronor i prispengar.

– När Emma Emanuelsson avslutade visste vi att det skulle bli minst omhoppning om guldet, men hon var hur säker som helst, jublar lagledaren Ola Torstenson efter tävlingen.

Varför vinner ni?

– Vi har lagkänsla och genomgående mycket bra prestationer. Ställs man över så stöttar man laget, alla vill vara med och bidra, säger han.

Emma Emanuelsson gillar lagsammanhållningen, som ledde hela vägen fram till guldet.

– Jag vet faktiskt inte hur många medaljer jag har. Jag tröttnar aldrig på att rida i lag. Det gäller bara att hålla fokus och gå in i sig själv, förklarade hon för tidningen Ridsport direkt efter finalen.

Varje lag består av tre eller fyra ekipage. De tre bästa resultaten räknas. Laget ska innehålla minst en ungdomsryttare och här red Filippa Enmark (King Kong van't Valissenhof) första omgången och Kajsa Björe (Fine Emmely) den andra. Joel Torstenson ingår också i laget.

Amanda Landeblad (For Killy) och Alice Tapper (Doge Dogelito) red båda omgångarna, liksom Emma Emanuelsson (Chaploon).

Emanuelsson var laget enda felfria ryttare.

– Jag tycker faktiskt att det var lite stolpe ut för både Alice och Kajsa (fyra fel), säger lagledaren Ola Torstenson.

Tvåa blev Flyinge hästsportsklubb, totalt tolv fel mot Jump Clubs åtta totalt, och bronsplatsen tog arrangerade Strömsholm ridsportförening. På platserna därefter hamnade Billdals ridklubb, Västerås Ryttarsällskap och sexa av de nio lagen Åby Ridklubb.

Tävlingarna skulle egentligen ha avgjorts i höstas, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

– Nu får vi chansen att försvara mästerskapet samma år. Vi hoppas det i alla fall. Kvaltävlingarna börjar enligt planerna i april och förhoppningsvis kan SM avgöras i Falsterbo i sommar, säger Ola Torstenson.

Till SM-finalen kvalificerar man sig genom att ha topp-placeringar i regionala grupper.

– Det är nästan lika svårt för oss i den östra gruppen att ta sig vidare som att tävla i finalen. Lagen från östra blev ju etta, trea och femma i finalen, konstaterar han.

Senast SM-guldet gick till en Enköpingsbaserad förening var 2010. Då var det också Jump Club som vann och följde upp Enköpings Ridklubbs två SM-guld i hoppning från 90-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!