Algotsson Ostholt sågar OS-upplägget

Förvirrande gränsande till parodiskt. Fälttävlan har inte gjort någon vidare reklam för sig de senaste dagarna.
–Ett väldigt konstigt OS med väldigt konstiga regler. Jag förstår verkligen ingenting, säger den svenska stjärnryttaren Sara Algotsson Ostholt.

Sara Algotsson Ostholt gick plötsligt beskedet att hon fick hoppa Chicuelo. Hon går hårt åt OS-reglerna i fälttävlan.

Sara Algotsson Ostholt gick plötsligt beskedet att hon fick hoppa Chicuelo. Hon går hårt åt OS-reglerna i fälttävlan.

Foto: Carolyn Kaster

Ridsport2021-08-02 18:58

En hästs intelligens ska inte underskattas och ett synnerligen gott minne sägs de ha. Chicuelo, som är Sara Algotsson Ostholts lovande tioårige valack, måste undra vad det var för mening med alla läger, karantänen i Aachen samt att stå i en box och flyga över halva världen.

Några minuters hoppning?

Om Chicuelo kunde tala skulle han kanske fråga någon av de där människorna, som sedan länge går omkring och döljer näsa och mun:

"Vad håller ni på med?"

Nu kan han inte det, men Sara Algotsson Ostholt har inga problem med att lägga ut texten om vad hon tycker.

"Tänka till och göra om"

Det är en sågning som heter duga.

– Det är katastrof. Det måste till en jätteanalys efter det här. Det är nya regler i hoppningen och dressyren men jag tror att det är mest extremt för oss. Vi förstår ju ingenting själva. De som styr får tänka till och göra om. Jag tror att många länder går ihop och säger att det här går inte, säger hon och fortsätter:

– Ingen som är här som reserv ställer upp på att vara det igen. Vi måste få en chans att rida individuellt. Det är 15 reservryttare här. Hur lång tid tar det att låta dem rida?

Här är hennes egna ord om turerna för de senaste två dagarna, sedan Ludwig Svennerstål strök sig inför terrängen i söndags morse och hon kom in som reserv:

– Jag var beredd att rida terrängen, men när Therese (Viklund) hade trillat av frågade jag på många håll, bland annat vår förbundskapten (Fredrik Bergendorff) men även andra som har bra koll på reglerna. De sade att vi inte hade något lag med längre.

Tänkte träna

– Eftersom jag inte hade någon dressyr och inte är med i den individuella tävlingen tänkte jag inte rida terrängen som en träningsrunda. Man har inte tillräckligt med adrenalin för det. Jag ville hellre kunna rida EM i höst. Jag vill inte rida terrängen utan någon mening.

En dag senare, när hon ändå var på plats, tänkte Algotsson Ostholt passa på att hoppa på träningsarenan i Baji Koen-parken.

– Jag ville utnyttja att tränarna är här och sedan köra dressyr på kvällen eftersom jag inte var med i lördags.

– Vi träffades i stallet tidigt i morse och då sade Fredrik att han hade frågat FEI (det internationella ridsportförbundet) och de sade att jag inte skulle rida i dag eftersom jag inte var med i terrängen.

Fick kontrabesked

Då kom kontrabeskedet. Det visade sig att Algotsson Ostholt och Chicuelo stod uppsatta för veterinärbesiktningen.

– Vi sprang upp med listan till sekretariatet och frågade "vad är det nu?" Då fick jag besiktiga och vara med på hoppningen.

Tre rivningar och ett tidstillägg senare hade Chicuelo OS-debuterat.

– Han blev rädd av alla kameror som smattrade. Han blev också spänd under vissa hinder, men vi ta med oss det som erfarenhet.

Det fina i all kråksång, Algotsson Ostholt fick delta i OS – och då inte bara som fanbärare.

– Ja, nu har jag gjort mitt fjärde. På ett lite annorlunda sätt. Nu siktar vi på Paris, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!