Norge vinner medaljligan – Sverige femma

Nu är tävlingarna slut i vinter-OS i Peking och medaljligan kan summeras. Norge vann som väntat, och med rekordmånga guld – 16 stycken.

Skidskytten Elvira Öberg bidrog starkt till Sveriges medaljskörd med guld och två silver.

OS2022-02-20 08:19

Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS genom tiderna med 18 medaljer, varav åtta guld.

Aldrig tidigare har en nation tagit så många guld vid ett vinterspel som Norge gjort i år. Däremot nådde inte Norge rekordet i antal medaljer, 39, som de uppnådde i Pyeongchang för fyra år sedan. Det slutade med 37 medaljer i Peking för Norge.

Tyskland är tvåa i medaljligan med tolv guld och 27 medaljer totalt, hemmanationen Kina är trea med nio guld, 15 medaljer totalt, och USA fyra med åtta guld, 25 medaljer.

Sverige kom på femte plats i medaljligan, efter åtta guld och 18 medaljer totalt. Det är en placering bättre än i OS 2018.

Det ryska laget tog näst flest medaljer, 32, men slutade först på nionde plats i medaljligan eftersom de bara tog sex guld.

Rättad: I en tidigare version angavs fel medaljer för Elvira Öberg i bildtexten. Rätt är ett guld och två silver.

Fakta: Medaljligan i OS i Peking

1) Norge 16 guld–8 silver–13 brons–37 totalt.

2) Tyskland 12–10–5–27.

3) Kina 9–4–2–15.

4) USA 8–10–7–25.

5) Sverige 8–5–5–18.

6) Nederländerna 8–5–4–17.

7) Österrike 7–7–4–18.

8) Schweiz 7–2–5–14.

9) Rysslands olympiska kommitté 6–12–14–32.