Tredje gången gillt: Laddat för uppländsk idrottsfest

Nu är det äntligen dags för en av årets största idrottsfester. Funktionärerna från Enköping är laddade. "Det har vi varit sedan 2018", säger Birgitta Petersén i OK Enen.

De laddar för O-ringen. Birgitta Petersén, Hillevi Larsson, Amanda Rådström och Mats Lilja samt i bakgrunden Anders Södersten som "ansvarar för ett enormt excelark för stämplingsenheterna", berättar ordförande Lilja.

De laddar för O-ringen. Birgitta Petersén, Hillevi Larsson, Amanda Rådström och Mats Lilja samt i bakgrunden Anders Södersten som "ansvarar för ett enormt excelark för stämplingsenheterna", berättar ordförande Lilja.

Foto: Anders Liljestrand

Orientering2022-07-20 15:00

På de knallgula tröjorna står det 2020 i vit skrift.

Det var ju då Uppland för tredje gången skulle arrangera orienteringsfesten O-ringen. Efter 1980 och 2001, med drygt 16 000 respektive 12 000 deltagare.

Efter två beslut om uppskjutna tävlingar i skogar och friluftsområden, främst i södra Uppsala, ska ingen pandemi sätta stopp för festen den här gången.

För det är årets stora höjdpunkt för många i orienterings-Sverige, som under en vecka kommer att campa på åkrarna nära SLU. Sveriges Lantbruksuniversitet. Det som blir O-ringen 2022. Tredje gången gillt.

Åtta uppländska klubbar samarbetar om arrangemanget. En är OK Enen från Enköping, där ett 80-tal funktionärer, har anmält sig.

– Det är faktiskt runt 20 fler än vad vi var när vi fick avbryta planeringen 2020, säger Birgitta Petersén, funktionärsansvarig och en av de ansvariga för arenakioskerna, som byggs upp och rivs vid varje etapp.

Totalt är det över 1200 funktionärer.

– Förr var det ju så att varje förening hade sin dag och sedan var det klart. Nu har vi istället olika funktioner och är med som ansvariga under alla dagarna, berättar Mats Lilja, ordförande i OK Enen som också sitter i föreningsrådet som ansvarar för de ekonomiska avtalen runt O-ringen.

De två avslutande etapperna går i Lunsenområdet på gränsen mellan Uppsala och Knivsta. Då har arenakioskerna byggts upp vid Flottsund.

– Det här är välkänd terräng i hela Sverige, just för att den är så utmanande och svår, säger han.

Hillevi Larsson klarar 16-årsgränsen för att få delta från en arrangörsklubb på hemmaplan, men hon har ändå valt att jobba under O-ringen. Precis som Amanda Rådström är hon en av de fyra kommunala sommarjobbarna i klubben.

De har bland annat sorterat och etiketterat det centrala bordet för alla stämplingsenheter. 

– Det krävs ungefär 700 stycken, berättar de och visar hur den lilla elektroniska pinnen ska vidröra enheten, det som idag har ersatt de gamla stiftklämmorna.

Vad gör ni under veckan då?

– Jobbar i arenakioskerna. Fixar kaffe, hamburgare och korv, säger Hillevi Larsson.

– Samma, men jag står i woken, förklarar Amanda Rådström.

På fredagen installerar sig de första OK Enen-medlemmarna ute på funktionärscampingen för en dryg veckas ideellt arbete, bland andra Birgitta Petersén som berättar att de senaste veckorna har inneburit möten och utbildningar.

– I kväll ska vi i väg på en kassautbildning, vi har gått HLR-utbildning och sedan är det komradio-utbildning, säger hon när vi träffas vid Gånstagården på tisdagen, två dagar innan smygstarten när O-ringen-campingen öppnar.

De berättar att just den gemensamma planeringen mellan klubbarna ger bra sammanhållning och ett stort nätverk på köpet.

Vad är ni mest nervösa för nu då? Är det vädret, eller..?

– Man fick ju nästan ont i magen när det skulle vräka ned regn på tisdag, men det är borta nu ser det ut som, säger hon och kollar på långtidsprognosen.

Idag har O-ringen växt till mer än bara fem dagar orientering. Det finns mountainbike-orientering, precisions-orientering, tredagars, femdagars, korta och långa klasser och det mer än veckolånga arrangemanget startar redan på söndagen med en klubblagsstafett i samband med invigningen vid Studenternas IP.

– Det är 13 olika arrangemang. Därför tror jag att vi kan få någonstans mellan 18 000 och 20 000 deltagare i år, berättar Mats Lilja.

O-ringen 2022

Urval av programpunkter.

Torsdag 21.7: Campingen vid Ultuna öppnar.

Söndag 24.7: Invigning (16.00), Studenternas.

Måndag 25.7: Etapp 1: Arena Pattons hage, etappområde Nåsten och Norbyskogen.

Tisdag 26.7: Etapp 2: Arena Pattons hage och Graneberg, etappområde Nåsten och Södra Vårdsätraskogen.

Onsdag 27.7: Aktivitetsdag.

Torsdag 28.7: Etapp 3: Arena Sävja, etappområde Norra Lunsen och Stadsskogen.

Fredag 29.7-lördag 30.7: Etapp 4-5: Arena Flottsund. Etappområde Lunsen.

Söndag 31.7: Campingen stänger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!