Rodelolycka i OS-banan: Kunde slutat i tragedi

Den polske rodelåkaren Mateusz Sochowicz råkade ut för en allvarlig krasch under en träningsåk i Peking. Nu riktar han kritik mot arrangören vid banan som ska användas på vinter-OS 2022.
–Banteamet visade stor inkompetens, säger han.

Tävlingsplatsen i Yanqing utanför Peking. Arkivbild.

Tävlingsplatsen i Yanqing utanför Peking. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Olympiskt2021-11-09 12:16

Mateusz Sochowicz ådrog sig en fraktur i vänster knäskål samt ett djupt hack i sitt högra ben som nådde ända in till benet.

Han var inte nöjd med funktionärernas agerande efter olyckan.

– De visste inte alls vad de skulle göra. Någon kom fram till mig och försökte röra mitt ben med en handske, säger han.

Försökte hoppa

Sochowicz beskriver att han for nedför banan när en kommande port, som skulle ha varit öppen, plötsligt var stängd. Han släppte släden och ställde sig i position som en alpinåkare för att försöka hoppa över porten.

– Men allting hände så fort och jag hade inte tid att hoppa. Det är därför mina ben är skadade, och inte resten av kroppen. Om jag inte hade reagerat kunde det resulterat i en tragedi, säger han.

Polacken har genomgått en lyckad knäoperation – och han har ännu inte gett upp hoppet om att delta i OS om knappt tre månader.

"Skulle vara rädd"

Men även om han skulle lyckas återhämta sig fysiskt är han orolig över den mentala biten.

– Jag är inte säker på om jag är kapabel att bygga upp mig själv mentalt. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna åka på den här banan igen, jag skulle vara rädd att någonting väntar runt hörnet, säger han.

Banan i Yanqing utanför Peking står värd för tävlingarna i bob, skeleton samt rodel i vinter-OS 2022.

Juan Antonio Samaranch, Internationella olympiska kommitténs samordningschef för OS i Peking, säger att händelsen utreds.

– Det är en väldigt olycklig situation, säger han.

– Om där finns läxor att lära, vilket det säkerligen kommer att finnas, kommer vi att implementera dem och ha gott om tid att göra så.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!