"Jag ska försöka hålla nere hornen i pannan"

André Witt och Ludvig Toresäter har erfarenheter tidigare från EM och VM i OCR. I år siktar de emot de första riksmästerskapen.

André Witt och Ludvig Toresäter, Enköpings OCR kämpar upp och ner för Pilotbacken. De tränar för riksmästerskapen i OCR(Hinderbana). Förhoppningsvis får de även ihop ett lag också, bestånde av två killar och två tjejer.

André Witt och Ludvig Toresäter, Enköpings OCR kämpar upp och ner för Pilotbacken. De tränar för riksmästerskapen i OCR(Hinderbana). Förhoppningsvis får de även ihop ett lag också, bestånde av två killar och två tjejer.

Foto: Anders Forngren

OCR2021-05-03 06:30

I år kommer Sveriges första riksmästerskap i OCR (hinderbanelöpning) att äga rum i Krusgårdsparken i Torshälla. Där finns den enda bana i Sverige som håller internationella mått. 

Det är med snabba steg André Witt och Ludvig Toresäter, springer den första backintervallen i Pilotbacken vid vattentornet.  Men den tar ut sin rätt. De har båda en lång bit kvar till den form de senast hade när de var med i EM och VM 2019.

– Jag ska försöka hålla nere hornen i pannan och försöka genomföra en tävling utan att bli skadad igen, säger André Witt från OCR Enköping.

– Jag gjorde illa mig senast jag sprang EM i Polen 2019. Jag fick axeln ur led vid två tillfällen, på samma tävling. Jag satsar på att delta i riksmästerskapen, mer att delta än tävla, vill inte göra om den olyckan igen, hålla mig på rätt sida vad min axel klarar av. 

André har varit aktiv förare för Göta MS där han kört både motocross och enduro där han tagit SM-poäng. Men sedan 2015 när han introducerades för hinderlöpning, ligger fokus där. Han har tävlat på EM och VM sedan 2016. Men i år blir ett mellanår för att bygga upp axeln som han opererade i februari i år. Men planen är att komma tillbaka till högsta nivå.

– Lyckas jag inte göra nåt dumt och skada axeln igen, så har jag samma mål som jag hade innan operationen. Försöka bli så duktig jag kan, och delta på VM och EM-nivå, så länge jag orkar, säger André som minst tränar ett pass om dagen. Mest löpning och gymträning men han körde även klättring innan operationen. 

En som har haft en helt annan bakgrund är Ludvig Toresäter.

– Min grundträning kommer från rugbyn. Vid 18 års ålder gick knät sönder, så jag fick lägga rugbykarriären på hyllan. Sen blev det gym och lite löpning under tiden. Sen fick jag bukt på knäproblemet men kom aldrig tillbaka till rugbyn, säger Toresäter och tillägger:

– Men däremot tog jag över en plats i Tjurruset av en kompis, och tyckte det var förbannat kul. Sen kom jag i kontakt med André som tipsade om alla hinderbaneloppen och blev helt såld. Sen har det bara eskalerat med tävlandet tills corona kom.

I dagsläge har OCR Enköping ingen hinderbana att träna på hemmaplan, ibland åker de till Krusgårdsparken i Torshälla. Beslut om att få en yta mellan Vattenparken och Pilotbacken till hinderbana är planerad att tas i majnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!