1948 startades Korpen i Enköping och har sedan dess gjort arbetat för att stadens invånare – i alla åldrar – ska få förutsättningar att testa olika idrotter och aktiviteter.
– Vårt motto är att "alla platsar", säger Bosse Hesselstål, som varit en viktig person för Korpen i Enköping och nationellt under omkring 65 år.
– Uppdraget för oss är ju att kunna erbjuda många olika aktiviteter till ett så lågt medlemspris som möjligt för att alla ska kunna vara med.
Det uppdraget har blivit svårare att utföra under de senaste åren.
Först drogs föreningens kommunala stöd på 25 000 kronor in. I samma veva åkte man på en hyreshöjning motsvarande drygt 70 procent för de lokaler man disponerar.
– Det var ingen rolig "belöning" att få i samband med vårt 70-årsfirande. Under en femårsperiod har vi erlagt ungefär 500 000 kronor i lokalhyra och haft ett ekonomiskt stöd på 125 000 kronor – ett stöd som varit kollosalt viktigt för oss för att hålla ångan uppe. När det stödet dras in är det klart att det slår hårt.
På vilket sätt slår det mot Korpen som förening?
– Det slutar ju med att vi tvingas höja avgifterna, vilket gör att vissa kanske inte längre har råd att vara med i våra olika aktiviteter. Vi ligger redan nu på en nivå där vissa sållas bort, tyvärr, berättar Kirsi Andersson som är halvtidsanställd på Korpens kansli.
– De här händelserna gör inte saken lättare för oss att motivera alla de ledare som finns i föreningen och lägger ner sin tid helt ideellt. Det blir svårt för dem att motivera sig för framtiden, fyller Bosse Hesselstål i.
Från Korpens sida vägrar man dock ge upp. Man försöker istället hitta nya vägar, främst genom nya koncept och aktiviteter, till att locka nya medlemmar.
– Vi ser mycket möjligheter för framtiden, även om framtiden kommer med vissa rekryteringsbekymmer, något som för övrigt gäller alla ideella föreningar.
– För oss handlar det om att hitta nya koncept och aktiviteter att erbjuda våra medlemmar. Bredda verksamheten, helt enkelt. Vi kämpar på med en dåres envishet, säger Hesselstål med ett skratt.
Det senaste steget på den resan heter "Global Rythm" och är en träningsform bestående av dans från tre olika världsdelar: Afrika, Asien och Latinamerika.
– Det har blivit en uppskattad träningsform, både bland yngre och äldre. Ledaren Sofia Rauhertz är väldigt duktig och leder det hela med stor energi.
– Vi försöker hela tiden nå ut och spegla det positiva i vår verksamhet och hoppas nå nya medlemmar den vägen.