Ifjol klarade båda det uppsatta målet och blev samtidigt kommunens främsta: Att vara bland de 500 bästa åkarna.
I år har siktet skruvats upp något för Gustav Ottosson.
– Jag ska försöka slå mig in på topp 300 i år, men jag var sjuk förra veckan men kom igång med träningen i söndags igen. Jag har erfarenhet av att vara sjuk runt Vasaloppet, men topp 300 är fortfarande målet om jag har dagen så att säga, säger Gustav Ottosson och träningskompisen Björn Lundberg fyller i:
– Jag kom på plats 487 förra året, så om jag fixar det igen är jag nöjd.
Inför loppet ser det ut att kunna bli plusgrader i Sälen, vilket bådar för blöta spår när startskottet går på söndag morgon.
– Det är risk för att det blir vattenskidor, konstaterar Björn Lundberg.
– Det viktigaste blir att försöka hålla sig torr om händer och fötter. Blir man blöt kommer skavsåren. Men håller jag det torrt kan jag åka i vilket jäkla före som helst, säger Gustav Ottosson.
Under fredagen åker EAI:s och Fjärdhundra SK:s medlemmar traditionsenligt upp till Dalarna i gemensam buss. I år är det cirka 25 åkare från båda föreningarna som gemensamt åker till Vasaloppet.
Formkurvan har varit på uppåtgående under vintern för Gustav Ottosson och Björn Lundberg, som kör för Fjärdhundra SK. Men det är svårt att undvika mindre bakslag under en hel skidsäsong.
– Det har varit en omgång med en veckas förkylning under vintern och någon helg där jag varit småkrasslig. Så jag känner mig inte hundraprocentig. Men det känns ändå bättre än förra året, rent formmässigt, säger Björn Lundberg.
Till årets upplaga av loppet har duon också justerat förberedelserna något. Veckorna innan tävlingen har de inte haft samma intensitet i träningen som i början av säsongen.
– Man kan inte göra så mycket mer mot slutet. Man får försöka vara uppladdad och hitta formen, säger Gustav Ottosson.
För att få till optimala förutsättningar inför Vasaloppet har Björn Lundberg och Gustav Ottosson, precis som förra året, kört Engelbrektsloppet för att hitta tävlingsformen. I år gav tävlingen blandad utgång.
– Jag körde av en stav med 70 kilometer kvar. Då fick jag harva mig upp för de branta backarna. Men högst upp på en backe stod en kille som jag fick en stav av. Men det innebar att jag tappade 10 minuter och tappade placeringar. Så jag kom 35:a men låg på 25:e plats, berättar Gustav Ottosson.
Motståndet under Engelbrektsloppet var minst sagt en kompetent värdemätare inför helgens prövning när de ska ta sig nio långa mil mellan Sälen och Mora.
– De som kommer topp tio på Engelbrekt kommer i regel topp 30 på Vasaloppet, säger Björn Lundberg.
Årets Vasalopp kan bli det sista för Björn Lundberg, som berättar att satsningen tar mycket tid från familj och vänner. Inför loppet har de tränat mellan 10 och 20 timmar i veckan, vilket blir slitsamt om man samtidigt ska jobba heltid och ha ett liv utanför träningen.
– Det beror på hur det är med familjen och hur mycket man hinner träna. Jag tar det ett lopp i taget. Får man upp en bra träningsmängd även nästa år och får stå i led ett. Då kanske jag kör nästa också. Men man måste ha tid för att göra det här. Det krävs många timmar för att ligga på den här nivån, även om det är på en elit-motionsnivå, säger Björn Lundberg.