Målsättningen var att komma bland de 500 bästa i Vasaloppet för träningskompisarna Björn Lundberg och Gustav Ottosson. Gustav som hade presterat bäst innan loppet kom aldrig till start. Han kände sig krasslig dagarna innan loppet, han försökte in i det sista att prova att starta och la ut sina skidorna i spåret på startrakan, men insåg att det rätta vara att inte starta när kroppen sa ifrån.
För Björn Lundberg började det i moll.
– Skidorna gick så tungt, jag måste ha kört på någonting så att det fastnade nåt kladd under skidorna. Det var jättemånga som bara åkte ifrån mig som jag borde åka ifrån annars, säger Björn och fortsätter:
– Men det släppte uppåt Smågan, sen kunde jag plocka placeringar igen. Det kändes bra överlag när man kom i mål med tanke på hur illa starten var. Jag var nära att kliva av efter första backen. Jag höll på att gå in i väggen.
Vad fick dig att fortsätta?
– Jag tänkte nio mil är långt, jag kör till Smågan och ser vad som händer. Sen tog jag det lite lugnt efter backen och försökte hitta nån rytm så jag kunde hålla lagom tempo och försöka återhämta mig lite, säger Lundberg och tillägger:
– Det lossnade under skidorna till slut, för sen gick det bara snabbare och snabbare. Till slut återhämtade kroppen sig och jag tog placeringar hela vägen in till mål. Det vart lite för sent, jag hade behövt varit några placeringar längre upp i backen för att nå upp till 500.
Björn körde på 4 timmar och 35 minuter, strax över timmen efter segraren Andreas Nygaard från Norge. Björn kom på en 579 placering bland herrar och totalt på en 609:e plats.
Kommer du satsa på nästa års Vasalopp?
– Ja, det ska det bli, det är tanken i alla fall. Så länge kroppen håller och orkar kör jag. Ska försöka hålla i det man byggt upp inför det här loppet, säger Björn.
I damklassen var det också norsk seger genom Astrid Öyre Slind som vann på tiden 03:50:06
Bästa lokala dam var Erica Gjälby, Enköpings AIF, som körde på tiden 6 timmar 47 minuter. Det räckte till en 281:a plats bland de 1990 damer som tog sig i mål, totalt placerade hon sig 4451 plats.
– Jag är nöjd och det var fina förutsättningar, men jag fick kämpa mer än vad jag hade trott. Jag hade inte en sån stark dag, säger Erica Gjälby och tillägger:
– I bland har man dagar när man känner sig stark och kroppen funkar som en maskin. Jag har gått i mål tidigare och känt att jag hade kunnat vända och åka tillbaka, det kände jag inte riktigt i år.
Hur mycket mil har du haft på skidor innan?
– Ungefär 50 mil skidor den här säsongen. Men jag tränar väldigt mycket överlag, det här blir bara av farten. Jag byter lite cykelpass mot längdpass, säger Erica som i vanliga fall tränar för triathlon, och fortsätter:
– Ett Vasalopp är mycket pannben, det är så mycket förutsättningar som kan ändras längs vägen. Jag har åkt år där staven har gått av, det har varit decimeter högt med nysnö, det har varit allt möjligt. Det är bra för pannbenet man hinner tänka mycket på nio mil, säger Erica.
"Nybörjaren" Emma Lindström som blev bästa dam i Tjejvasan åkte sitt första Vasalopp. 2021 åkte hon Öppet spår (Vasaåket) på 8.49,24. Nu putsade Emma tiden med en timme och åtta minuter (7.41,37) och blev näst bästa dam från Enköping.
Två åkare från Enköpings AIF blev veteraner Sven Andersson och Håkan Nyman som båda körde sitt 30:e lopp (Vasalopp eller Öppetspår) bara ett lopp per år räknas.