Christer klarade kraftprovet i värmen

Christer Tinnerholm genomförde nyligen en riktig utmaning. Han sprang 24,6 mil i grekisk värme under 36 timmar.

Christer Tinnerholm från Hallarby genomförde nyligen Spartathlon i Grekland.

Christer Tinnerholm från Hallarby genomförde nyligen Spartathlon i Grekland.

Foto: Thomas Lindblom

Långdistanslöpning2019-10-08 16:49

51-årige Christer Tinnerholm från Hallarby utanför Enköping har under många år tänjt på gränserna när det gäller löpning. Det största kraftprovet genomförde han nyligen när han sprang mytomspunna Spartathlon i Grekland. Man springer sträckan mellan Ahtén och Sparta som är 24,6 mil och måste klara det på 36 timmar. Allt är byggt på den grekiska legenden om Feidippides som ska ha sprungit sträckan innan slaget vid Marathon år 490 före Kristus, för att hämta hjälp från Spartanerna.
Christer Tinnerholm har i många år stått på kö för att få genomföra Spartathlon. Den här gången fick han plats – och han klarade utmaningen med 14 minuters marginal, då man måste genomföra loppet under 36 timmar. Det handlar alltså om löpning nästan 25 mil i sträck, vilket motsvarar längden av närmare tre Vasalopp, som ett exempel. Loppet genomfördes också i 30-gradig värme. 
– Jag tog mig i mål. Det är det enda som räknas. Det krävs en hiskelig mängd träning, och inget man ska ge sig på i början av sin löparkarriär. Jag har hållit på i tio år, och bland annat sprungit flera 24-timmarslopp, säger Christer Tinnerholm, som var en av tio svenskar i loppet som hade 400 startande, där hälften kom i mål.
Christer hade en stor mängd träning i kroppen bakom sig innan loppet. Hans träningsmetod är att springa cirka 365 mil om året, vilket motsvarar i snitt en mil om dagen.
Målgången var speciell.
– Jag var otroligt rörd vid målgång. Det var så stort att klara det. Jag grät faktiskt, det är en sådan stor grej, säger Christer Tinnerholm som tävlar för Bålsta IK. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!