Tydligt att EHF vill ta nästa steg

Att bara hänga kvar i division 1, eller att bara leverera spelare till klubbar högre upp i seriesystemet, räcker inte för EHF.

EHF-junioren Elias Ihrsén med tränarna Martin Boquist och Stefan Wennström i Idrottshusets A-hall.

EHF-junioren Elias Ihrsén med tränarna Martin Boquist och Stefan Wennström i Idrottshusets A-hall.

Foto: Anders Forngren

Krönika2022-04-14 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är intressant att följa föreningen, en av de lokala med stark växtvärk just nu. Både på dam- och herrsidan, där man också jobbat hårt för att skapa intresse runt sina arrangemang.

Nyligen meddelade ordförande Peter Wallin att han lämnar uppdraget, inte för att sluta i föreningen utan för att jobba med övergripande frågor - som fler cuper, mer utbildning och långt där borta, drömmen om en ny arena.

Nu tar sportchefen Pierre Gjuraj Grubbström över huvudansvaret som tränare efter Rickard Bäcklin, trots en klart godkänd säsong. Samtidigt meddelar klubben att man redan inlett ett nära samarbete med juniorer och äldsta pojklaget. Hur ledarteamet slutligen kommer att se ut visar sig under försäsongen, men möjligen innebär det att Martin Boquist, en av svensk handbolls mest omtalade personer de senaste veckorna, den guldkantade assisterande förbundskaptenen som förbundet oväntat sparkade, kommer att ägna ännu mer tid nere i Idrottshuset.

Här har Enköpingsbon redan uppdrag som ungdomstränare, tillsammans med Stefan Wennström. Lite i bakgrunden, men svårt att hitta någon med mer tränarkunskap.

Häromveckan var Martin Boquist och P16-laget (med rikslägeruttagna målvakten Albin Lindblom, vänstersexan Elliot Göthberg och sonen Arvid Boquist, jättelöftet och mittnian i truppen) ett av 15 från klubben som deltog i mastodont-turneringen Irstablixten i Västerås. Hur det gick för huvudtränare Wennströms lag? Glädjebilder från segerfirandet, förstås.

Om tre veckor spelar klubbens äldsta pojklag SM-finaler, bland de åtta bästa i Sverige, mot några av de stora elitklubbar som förväntas leverera framtida proffs till europeiska ligor.

EHF blickar mot allsvenskan, men vill inte bli en dagslända.

"Det svåra är egentligen inte att gå upp. Det är att stanna kvar. Där krävs det att man inte är beroende av enskilda årgångar. Det krävs mycket, på budgetsidan, med sponsorer", sa Boquist tidigare i en EP-intervju, där han också talade om vikten av konsensus i klubben.

EHF balanserar just nu i ett gränsland där intresset ökar, men man vet sin plats i näringskedjan. Att leverera spelare till allsvenskan - och faktiskt handbollsligan som i Anton Lindbloms aktuella GUIF-exempel - är jättekul. Att skapa en framtida miljö där spelare kan stanna längre i Enköping, eller komma hit för att ta nästa steg, skulle vara fantastiskt.