På grund av dåligt gräs på Enavallens A-plan missar Enköpingspubliken John Guidettis debut i AIK – Och ESK som arrangör går miste om i runda slängar en kvarts miljon i intäkter. AIK litar inte på att Enavallen är spelbar 19 juni och tackar nej till spel i Enköping mot Örebro enligt källor till EP.
Kampen om att behålla naturgräs på Enavallen blir alltmer hopplös och otidsenlig.
En sen snöstorm i mars förlängde tillväxtperioden så att halva fotbollssäsongen tvingas förläggas till konstgräset på Korsängen eller på Fanna IP. Då är det extremt svårt att se vinsten med en "gräsplan" på kommunens mest attraktiva tomtmark – som ingen får beträda.
Nostalgikerna skriker i vanmakt: "Det har alltid varit naturgräs på A-plan". Ja. Och det har varit ett ständigt elände.
Under samtliga år i elitfotbollen handlade försäsongsrapporteringen i EP om gräsmattan skulle blir klar i tid eller om hemmapremiären skulle flyttas. Många mantimmar och mycket pengar har lagts ned för att några få utvalda ska få springa omkring på en till stora delar skattefinansierad grönyta.
Ungdomar får, utom några dagar om året när det vankas EP-cupen eller friidrott, inte komma i närheten av de ovärderliga stråna. Förutom när de agerar bollkallar. Åt seniorerna.
Ska det vara så? Nej. Såklart inte.
Sju allsvenska klubbar har konstgräs på sina hemmaarenor. I sommar kan klassiska Stora Valla och Degerfors IF bli den åttonde.
Duger det i allsvenskan, på till exempel nya Studenternas, borde det duga i damernas division 2, herrarnas division 3 eller i herrfemman.
Tänk om kommunens finaste arena kunde användas i princip dygnet runt, året runt. Eller i alla fall oändligt mycket mer än nu.
Rent sportsligt skulle det bli ett lyft för representationslagen. Spela och träna på sin matcharena året runt, boa in sig och mentalt bygga "hemmaborg" av en arena som man i dag i princip bara byter om på. Och bara någon gång då och då faktiskt spelar på.
Allt du gör på träning ska omsättas i tävlingssituationer. Om du dessutom gör det på samma plan både på träning och match så är det såklart en enorm fördel.
De stora vinnarna skulle bli ungdomslagen som faktiskt får komma på besök i Enköpingsfotbollens finrum, beträda en grönyta som i dag är belagd med tillträdesförbud.
De stora förlorarna skulle bli Enköpings AI och friidrotten. Inga spjut skulle klyva luften, ingen slägga gräva gropar i mattan och ingen diskus singla fram genom skyn på Enavallen.
Eller vänta.
Det sker ju inte i dag. I alla fall. Det är ju fullkomligt otänkbart och förbjudet.
Spjut får kastas, men det knorras om risken att skada bevattningssystemet. Den enda kastgrenen som faktiskt får anordnas utan knot är kula. Nämn inte slägga, eller ens diskus, om du passerat vändkorset på Enavallen.
Idag är de tappra kastarna i EAI förvisade till kastytan bredvid Bahcohallen. Vilket omöjliggör någon som helst funktionell cirkelträning när EAI försöker få fler ungdomar att testa fler grenar. Möjligen kan det fungera för någon som vill kombinera slägga, långdistans (löpning från kastplanen till Enavallen ...) och längdhopp.
Lägg uppvärmd konstgräs på Enavallens A-plan. Då kan man öka belastningen på den ytan med några tusen procent för fotbollen. Det frigör C- eller D-plan där man kan anlägga en kastplan för friidrottarna.
Alla är vinnare.
Utom nostalgikerna.