Under ledning av Tatiana Agafonova, tränare i Enköpings konståkningsklubb hörs både ryska, engelska och svenska när EP:s utsände var på plats. Eleverna i gruppen T2 lyssnar och tar till sig när de över på tekniken.
Klubben har cirka100 aktiva. Tävlingarna är inställda så det är full fokus på träning.
– Vi mår hyfsat bra, så farligt är det inte. Det är klart att det finns flera utmaningar, en är när åkarna inte får tävla längre. Alla tävlingar är inställda, de högsta serierna åkte en eller två tävlingar innan de stoppades igen, svarar Jörgen Wallebring vice ordförande EKK på frågan hur klubben mår.
– Vi har några som fått tävla i höst, annars har det varit stopp. Vissa har inte fått tävla sen i mars.
Det är inte bara brist på tävlande som är en utmaning utan även att få ihop ekonomin i en förening.
– Det är väldigt mycket svårare att få tag i sponsorer, det märker vi tydligt, säger Wallebring.
Den egna tävlingen Enköpingsskäret ställdes in och det går inte att ha samma typ av lägerverksamhet som de haft tidigare. Det har varit en viktigt inkomstkälla för klubbens ekonomi.
– Det är extra pengarna vi lever på resten av året och från försäljningen i kiosken när vi har tävling. Det är det vi tjänar pengar på, säger ordförande Veronica Ytter och påpekar:
– Vi måste lösa det, vi vill ju att de ska kunna träna. Försöka hålla igång det som går att hålla igång,
Men trots en del hinder så är det aktivitet alla dagar i veckan.
– Från skridskoskola som ger bredden upp till elitserien. Det är roligt att man kan ha både bredden och en elitsatsning också, säger Wallebring och fortsätter:
– Vår skridskoskola är för alla och fokus ligger inte i första hand på konståkning, vi tillhanda håller även skridskouthyrning om man inte har några egna.
Om utvecklingen av pandemin går i rätt riktning så kommer det arrangeras en elitserietävling i Enköping vecka 10.
Har ni tänkt alternativet, att lägga ner verksamheten tillfälligt?
– Det är klart att vi gjort det, dels har vi haft kontakt med svenska konståkningsförbundet hur vi ska göra och lägga upp allt, sen har vi pratat med smittskyddenheten i region Uppsala, säger Wallebring och tillägger:
– Om ungdomar i den här åldern inte får träna och får vara här, kommer dom sluta, och då kommer dom inte komma tillbaks heller. I precis fel ålder, det är stor risk att vi kommer tappa flera årskullar av åkare som inte kommer tillbaks.