Cas: Kan ha fått i sig medicinen oavsiktligt

Den uppmärksammade dopningshistorien med den 15-åriga ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva går vidare. Nu bekräftar idrottens skiljedomstol Cas att Valieva kan ha fått i sig den otillåtna hjärtmedicinen från en släkting, något som det tidigare har rapporterats om.

Kamila Valieva.

Kamila Valieva.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Konståkning2022-02-17 22:25

Häromdagen sade IOK-medlemmen Denis Oswald till nyhetsbyrån AP att Kamila Valievas förklaring till att ett dopningsprov i december visade spår av den otillåtna hjärtmedicinen trimetazidin var att en äldre släkting använder sig av medicinen.

Nu meddelar Cas, på sin webblplats, i sitt utlåtande i ärendet Valieva att det också är det försvar som fördes fram av ryskans mamma i ett förhör. 15-åringens morfar eller farfar (engelskans grandfather) ska enligt mamman ta trimetazidin efter en hjärtoperation, och han ska vanligtvis ha medicinen med sig. Enligt Valievas mamma har morfadern/farfadern ofta kört Kamila Valieva till och från träningar.

Biverkningar

En medicinsk expert, som också blev förhörd av Cas, säger vidare att medicinen är förbjuden för barn och att den har biverkningar som bland annat yrsel och så kallade extrapyramidala bieffekter. Något som ska vara direkt kontraproduktivt för någon som håller på med konståkning, där koordinationen är essentiell. Enligt experten i fråga är det möjligt att Valieva har fått i sig medicinen genom att exempelvis dricka eller äta av något som morfadern/farfadern har druckit eller ätit av.

Skrev historia

Valieva testade positivt den 25 december, men svaret från testet kom inte förrän efter lagtävlingen i OS i förra veckan, där hon var med om att ta det ryska konståkningslaget guld. Bland annat blev hon den första någonsin på damsidan att sätta en kvadrupel i ett OS. Hon stängdes sedan av, men efter överklagan fick hon tävla vidare. Det beslutet överklagades i sin tur till Cas som gav 15-åringen rätt att fortsätta i OS.

Valieva tog ledningen i damtävlingens korta program, och var storfavorit till guldet inför det fria programmet på torsdagen. Men ryskan blev fyra efter flera missar, bland annat ett fall efter ett kvadrupelhopp.

Fakta: Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet under de ryska mästerskapen.

7 februari: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen. Som första kvinna i ett OS gör hon ett hopp med fyra rotationer.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva förhörs i sex timmar av Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. IOK meddelar samtidigt att inga medaljer kommer att delas ut om Valieva är topp tre i den individuella tävlingen. Medaljceremonin för lagtävlingen skjuts också upp ytterligare och kommer inte hållas under OS.

15 februari: Valieva svarar för ett toppåk i det korta programmet även om hon inleder med en liten miss. Efteråt brister hon ut i gråt ute på isen. Inför torsdagens fria program leder hon tävlingen före landsmaninnan Anna Sjtjerbakova.

16 februari: Enligt The New York Times ska inte bara en utan tre hjärtmediciner hittats i Valievas positiva test. Det ska vara hypoxen och L-Karnitin. De två ämnena är tillåtna och Valieva uppges ha listat dem på ett kontrollformulär. L-Karnitin är dock kontroversiellt och får bara tas oralt.

17 februari: Valieva är guldfavorit inför det fria programmet, men där blir det helt fel. 15-åringen missar viktiga poäng och faller flera gånger, vilket leder till att hon slutar på fjärde plats. Cas offentliggör sedan bakgrunden till sitt beslut, där teorin förs fram att Valieva kan ha fått i sig en hjärtmedicin via en äldre släkting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!