European Gasshuku 2022 startade tidigt på fredagsmorgonen. Kommunalrådet Peter Book berörde idrottens samlande kraft i sitt inledningstal och jämförde digniteten på evenemanget i Enköping som ett Europamästerskap utan tävlingsdelen.
Med en blinkning till pågående mästerskap i fotboll.
Förberedelserna har pågått i flera år och pandemin har fått skjuta fram evenemanget, som Enköpingsklubben OGR Karate fått ett internationellt uppdrag att arrangera.
Drygt 80 deltagare från hela världen, varav ett tiotal från hemmaklubben, var på plats i S:t Ilianshallen. OGR Karate Enköping är "officiell huvuddojo i Sverige för Jundokan i Naha, Okinawa" och har sin lokal på Kvartsgatan i Stenvreten, men nu hade man sökt sig till en för arrangemanget lämpligare plats.
Föreningens ordförande sedan årsmötet i februari, Johannes Lund, berättar att alla dojos i hela Europa, men också från resten av världen, har bjudits in till Enköping.
Man har kommit ganska långt i sin utveckling om man är med på ett sådant här symposium.
– Ja, det är främst huvudtränare som är här, så har de tagit med sig de som är här är på toppen i sina respektive dojos för att de ska få möjlighet till nya erfarenhet och kunskaper, berättar Johannes Lund.
Han förklarar att han, på grund av tidsbrist, inte längre själv är aktiv på den nivån.
Ålder är inget hinder för att vara framgångsrik.
– Vi i föreningen vänder oss mycket till ungdomar, från sju år, men det finns ingen gräns uppåt. Man är välkommen så länge man orkar, säger han.
Dagen innan, när deltagarna kom till Enköping för registrering, fick man ett handfast bevis på det.
– Vi firade faktiskt en 85-åring i går kväll, med tårta. Det var en av gästerna.
Det fanns förväntan i luften under den långa inledningen.
– Äntligen är vi i gång. Det är första gången ett läger av den här digniteten, i den här stilen, äger rum i Sverige, berättade instruktören Sofia Neovius när EP besökte arrangemanget på fredagsförmiddagen.
Hon förklarade att det är tre år sedan ett gasshuku senast arrangerades, då i Österrike.
Vad var det bästa med arrangemanget i Enköping?
– Att på ett naturligt sätt kunna få träffas igen över nationsgränserna, på ett sätt en återgång till det normala, förklarade hon efter dagarna i Enköping.
Klubbens huvudtränare Stefan Neovius berättar att föreningen bildades 2014 och att man redan då hade en femårsplan att kunna genomföra ett sådant läger i Enköping.
– Vi klarade inte riktigt det, men är oerhört glada att vi fått med så många deltagare och högt utbildade tränare från Japan och andra länder, som bland annat Madagaskar, Angola och Frankrike.
Stormästarna Hanshi Tetsu Gima och Hanshi Tsuneo Kinjo var speciellt efterlängtade celebriteter.
Vad är inplanerat nu närmast?
– Det är nästa års gasshuku på Sicilien och året därefter på Okinawa i Japan, säger han.
Ett par veckor tidigare höll föreningen ett sommarläger för medlemmarna.
Är det SM eller KM på gång snart?
– Nej, vår verksamhet är helt tävlingsfri, men jag tror att flera av våra elever blev inspirerade att delta på nästa gasshuku, säger Stefan Neovius.
Finns det ett en internationell organisation som står för kostnaderna?
– Nej, deltagarna står för allt själva. Men vi har kunnat få en del sponsorer till European Gasshuku, bland främst lokala företag.